Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Министрите на вътрешните работи на ЕС взеха насила решението за разпределение на 120 000 бежанци, след като Унгария, Словакия, Чехия и Румъния отказаха да го приемат, а Финландия се въздържа.

По настояване на 2 държави предложението е било подложено на гласуване и компромисът, постигнат по-рано на експертно ниво - отхвърлен.

„Постигнахме споразумение с много мнозинство, много по-голямо от нужното, макар че предпочитахме единодушието. Но имаше страни, които изразиха свои законни гледни точки“, заяви вътрешният министър на Люксембург Жан Аселборн, който председателства извънредната среща в Брюксел.

Четирите държави смятали, че Брюксел им оказва диктат и изразили опасения, че бежанците заради различния цвят на кожата си и религията, ще нарушат хомогенността на техните общества. Чехия дори поискала решението да се изследва от юристи, тъй като противоречало на европейското право.

Въпреки това Аселборн заяви, че нито една държава не е отказала да приеме бежанци, а първият зам.-шеф на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че Еврокомисията ще го приложи на всяка цена.

Разпределението на бежанците остава според първоначалното, но всички страни ще получат по-малко, тъй като Унгария, която трябваше да даде на другите 54 000 души, сега ще трябва да приеме от Гърция и Италия. Това стана, след като Будапеща заяви, че няма да участва в схемите за преразпределение. Аселборн заяви, че гласуването тази вечер е напълно законно и трябва да бъде изпълнено от всички.

Точните числа още не са ясни, но България, която трябваше да приеме 1600 сирийци, еритрейци и иракчани от Гърция и Италия, сега ще получи по-малко, заради Унгария.

54 000 бежанци за Унгария ще бъдат преразпределени пропорционално между Гърция и Италия, които ще могат да се разделят с повече от първоначално предвидените 50 400 и 15 600 души и ще остане резерв за други държави, които изпаднат в затруднено положение.

Министрите решиха, че при извънредни обстоятелства и „в съответствие с европейските ценности“ държавите могат да отложат приемането на присъдените им бежанци, но само за 1 година и за не повече от 70% от квотата си. Европейската комисия ще преценява дали изтъкнатите от тях причини, отговарят на поставените условия.

Следващото предложение за преразпределение на бежанци може да дойде след не по-малко от 1 година.

Приемането на квотите стана възможно, след като в последния момент Полша промени мнението си и ги подкрепи. Според  министър Аселборн втори неуспешен опит щял да хвърли сянка върху утрешната среща на върха и да задълбочи разделението в Европа.

Опозицията на централно-европейските държави провали презаселването миналия понеделник, но председателството на ЕС, ръководено от Люксембург, отказа да натисне „ядреното копче“ и се опита да постигне консенсус, който е обичайната практика. Утре вечер европейските лидери ще се съберат в Брюксел също извънредно, за да обсъдят бъдещето на Шенген и защитата на границите си, а също как да помогнат на страните, съседи на Сирия, където се намират 4 млн. бежанци. Очаква се ЕК да обяви размера на финансовата помощ, която ще им бъде предоставена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 8 години

Значи европейците с визи се движихме до преди 7 години, а сърбите още са така, но разни арабеси ще ми пресичат НЕЛЕГАЛНО границите на държавите и ще ги толерираме. АЙ да ви ******. Това е безобразие. Ами че една държава има граници, как така ще влизат и излизат ей така. Ми направо да идват с танкове и да минават с танкове граници. ЕС е пълно посмешище. Меркел се задържа прекалено дълго на власт и започна да върши простотии.

45

Анонимен

преди 8 години

Унгария, Словакия, Чехия и Румъния отказаха разумно, а ние приемаме, понеже сме много по-богати от тях или щото ни е много уредена държавата. Малоумно правителство! Не можем една елементарна инфраструктура от канализация и дерета да подържаме, че да не се давим при всеки пролетен и есенен дъжд, а иначе бежанците ще орпавяме. Крадливите ни управляващи искат да цоцат още евросредства. И накрая ще имаме бесни и гладни бежанци и изнервен и расистски народ. Идеална картинка!

44

Анонимен

преди 8 години

как не се посвениха един път да наричат "бежанци" тези мръсни трифиди.. и това е само първата вълна! ако ЕС не се разпадне, едва ли някоя държава ще оцелее - дори и тези, които още сега са гласували "против"

fallback