Снимка: БТА
fallback

Унгарският парламент прие закон, позволяващ на правителството да изпраща военни да помагат на полицията с овладяването на кризата с мигрантите по границата, съобщи Асошиейтед прес.

Одобреният днес законопроект дава право на военните да извършват задачи като установяване на самоличност, арестуване на заподозрени и контролиране на трафика по границите. Въпреки че войниците ще бъдат въоръжени, унгарските власти обещаха, че сила ще бъде използвана само в краен случай, съобщава БТА.

Oще по темата
Законът постановява, че армията може да използва гумени куршуми, пиротехнически устройства и сълзотворен газ. Внесен от правителството на Виктор Орбан, законопроектът, който изискваше подкрепата на две трети от парламента, бе приет със 151 гласа "за", 12 "против" и 27 въздържали се.

Текстът предоставя възможност дори при някои обстоятелства да бъде откриван огън, стига изстрелите да не бъдат "смъртоносни", съобщи Франс прес.

Съгласно новия закон полицията ще има правото да прави обиск на частни домове, където има подозрения, че се укриват мигранти. Тези разпоредби ще бъдат прилагани в зоните, където е обявена кризисна ситуация заради масовата миграция.

Пред депутатите премиерът Виктор Орбан призна, че полицията не може да се справи сама с бежанския натиск, макар оградите по границите да работят по-добре от очакваното.

"Европа е богата, но слаба. Това е най-опасната възможна комбинация. Резултатът е катастрофален и заради невъзможността да пазим външните си граници, отново имаме вътрешни", посочи унгарският премиер.

Същевременно днес стана ясно, че броят на регистрираните в Швеция търсещи убежище лица надхвърли 100 000 души за първи път от основаването на шведската имиграционна служба, се съобщава в нейно изявление, цитирано от ТАСС.

В този брой са включени хора, чиито случаи още се разглеждат, неотдавна признатите за бежанци, както и мигранти, оспорващи в съда отказа за разрешение за пребиваване, се съобщава в изявлението на имиграционната служба. В момента средния срок за разглеждане на молба за убежище е около 10 месеца. През 2010 г., преди началото на войната в Сирия, той беше три пъти по-малък и не надхвърляше три месеца.

Общо само за тази година в Швеция са пристигнали 65 000 мигранти. Имиграционната служба преразглежда прогнозата си от юли, която предвиждаше, че за цялата 2015 г. в страната ще пристигнат 74 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 8 години

Само вижте кой е на тениската на първия кюпек и ще ви стане ясно що за "бежанци" са това.

51

...

преди 8 години

Искам Орбан за премиер на България и Маковей за министър на правосъдието. Ще видите как за една година ще се пострият 10 затвора за мафиоти, политици и преминали нелегални българската граница.

50

Анонимен

преди 8 години

До Анониментурците са съхранили българите като нация къде е виждано роб да е богат като васил априлов евлоги георгиев да търгува по цялата империя златно време е било

fallback