Снимка: архив, Ройтерс

Решението на Германия да възстанови граничния контрол, на първо място по границата с Австрия, за да ограничи мигрантския поток, подчертава спешната необходимост да бъде приет европейски план за разпределяне на новодошлите, заяви днес Европейската комисия в декларация, цитирана от Франс прес.

Страните членки трябва да постигнат съгласие по мерките, предложени от ЕК за квотно разпределение, се казва в декларацията, оповестена в Брюксел преди утрешната извънредна среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на страните в ЕС.

Комисията заяви, че решението на Германия да възстанови временно граничния контрол изглежда законосъобразно и че то откроява необходимостта ЕС да възприеме общ подход към бежанците.

"Временното възстановяване на граничния контрол между страните членки е възможност по изключение, предвидена и формулирана в Шенгенския граничен кодекс, в случай на кризисна ситуация. Сегашната ситуация в Германия на пръв поглед изглежда ситуация, за която тези правила са в сила", се посочва в декларацията на ЕК, цитирана от Ройтерс.

По-рано днес председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер разговаря по телефона с германската канцлерка Ангела Меркел, пред която изрази тревога за бъдещето на свободното движение в Европа, предаде Ройтерс.

"С канцлерката Меркел сме единодушни, че за да държим отворени границите между страните членки на Европейския съюз, имаме нужда от повече Европа и повече солидарност при управлението на бежанската криза", написа Юнкер в Туитър.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase