Янис Варуфакис. Снимка: архив, Reuters
fallback

Високопоставени представители на партията СИРИЗА разработвали планове за връщане на Гърция към драхмата и за създаване на паралелна банкова система в страната, пишат електронното издание на германското сп. Шпигел" и в. "Билд" , цитирани от гръцкия в. "Етнос".

Материалът на "Шпигел" е озаглавен "Слухове за преврат в Гърция будят въпросителни сред опозицията", а "Билд" повдига въпроса "Какво е знаел премиерът Алексис Ципрас" за преврата с драхмата, за готвен арест на управителя на централната банка и за връщане на националната валута.

Oще по темата

Позовавайки се на собствени разследвания, "Билд" твърди, че плановете за GRExit са били изготвени от Панайотис Лафазанис /бивш министър от фракцията Лява платформа в СИРИЗА/ и от поне още четирима влиятелни кадри на СИРИЗА през май 2014 г. в руския институт за стратегически изследвания. В продължение на месеци плановете са чакали готови в чекмеджето, разкрил според изданието бившият финансов министър Янис Варуфакис.

Тези планове обаче в крайна сметка не са били осъществени на дело. В нощта на 6 юли Кремъл оттеглил предложението си за помощ в размер на милиарди за Гърция.

Същата нощ Янис Варуфакис бил принуден да подаде оставка, малко по-късно от правителството е бил отстранен и енергийният министър Панайотис Лафазанис и Гърция остава в еврозоната засега, заключава в. "Билд".

От своя страна сп. "Шпигел" цитира публикация на гръцкия в. "Катимерини", в която се твърди, че Варуфакис е съобщил на група анализатори на 16 юли подробности за планирано връщане на Гърция към драхмата. През уикенда гръцкото издание и други гръцки медии споменали за план на високопоставени представители на СИРИЗА, целящ въвеждане на драхмата. Германското списание информира, че то още преди 11 дни било съобщило за подобен план за GRExit.

Изданието твърди, че тези планове предвиждали "арест на управителя на централната банка и връщане на Гърция към драхмата".

Слуховете за този план за излизане от еврото будят въпросителни сред опозицията, като трите опозиционни партии Нова демокрация, ПАСОК и Потами (Реката) искат отговори от правителството за този план Б, както и за паралелната банкова система, отбелязва "Шпигел".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 8 години

В цял свят се увериха за пореден път,че САЩ и ЕС се управляват от международно организирани ФИТ-исти и ФИТ-ки- Финансово Икономически Терористи! И никой не е отменял войната с тероризма!А на война е като на война!Дали е на територията и в институциите на САЩ, ЕС, Гърция,Испания,Италия,Англия, Португалия... войната си е война!Американски посланик в БГ посочи имена на престъпници, управляващи БГ и очакваме смяната на "адресите" на местопребиваването им- в Гуантанамо,Сибир,Белене или другаде...

14

Анонимен

преди 8 години

русначетата ако имаха пари и те тука щяха да внасят, ама тяхното е рубла и няма стойност, даже за ТХ не става!

13

руска рулетка

преди 8 години

Аз не съм учуден. Не е ясно само, защо Путин се оттегля в последния момент. накратко - руска рулетка с Гърция

fallback