Снимка: архив, Reuters

Британското правителство на премиера Дейвид Камерън отказа да разреши употребата от полицията на водни оръдия на Острова като средство за борба с масови безредици, предаде Ройтерс.

Полицията настояваше да получи разрешение за това след градските вълнения през 2011 г., но според вътрешния министър Тереза Мей това е неподходящо полицейско средство, което би сринало "общественото доверие".

Говорейки пред парламента в Лондон, тя каза, че мощните водни струи могат да причинят много сериозни телесни повреди, включително и фрактури на гръбначния стълб.

Според нея използването на водни оръдия може да се окаже контрапродуктивно в "райони, където има дълга история на социални размирици и недоверие към полицията".

Лондонският кмет Борис Джонсън разреши на столичната полиция да закупи три употребявани (25-годишни) водни оръдия от Германия миналата година, но явно те ще останат неупотребени на британска земя.

Любопитно е, че забраната важи само за Великобритания. Полицията в Обединеното кралство редовно използва водни оръдия при улични вълнения и безредици в Северна Ирландия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase