Снимка: Reuters, архив
fallback

Атина представи "пътна карта" за постигане на споразумение с кредиторите и гръцките предложения са вече в парламента за гласуване. Еврогрупата ще се произнесе по тях утре, информира в. "Етнос", цитиран от БТА.

Oще по темата

Правителството на премиера Алексис Ципрас предлага шокови мерки на стойност 13 млрд. евро, като в замяна иска заем от 53,5 млрд. евро. Някои от предложенията обаче се очаква да бъдат разкритикувани от кредиторите, като тези за бонуси към пенсиите, допълва в. "Имерисия", като припомня същевременно, че управляващата в Атина коалиция предлага орязване на разходите за пенсии.

Вестникът цитира германското сп. "Шпигел", което днес пише, че сто депутати от партията на канцлера Ангела Меркел са се вдигнали на бунт срещу нея и не желаят да подкрепят нов заем за Гърция. Финансовият министър Шойбле пък се е противопоставил на исканото от Атина допълнително преструктуриране на гръцкия дълг.

В. "Катимерини" представя предложените мерки като "пореден меморандум" в замяна на ново споразумение за заем от 53,5 млрд. евро, който Атина иска да вземе от Европейския стабилизационен механизъм. В. "Прото тема" алармира, че шоковите мерки ще засегнат пенсионерите и че от техните доходи трябва да бъдат икономисани 2,7 млрд. евро.

В. "Вима" съобщава, че мерките ще бъдат обсъдени още тази сутрин от парламентарната група на управляващата партия СИРИЗА и че някои нейни представители от фракцията Лява платформа са се разграничили от тях.

"Гърция е притаила дъх, мерките са последен шанс преди пропастта", отбелязва в заглавие вестникът. Във връзка с предложенията медиите информират още, че за днес освен трескави дебати в парламента, където ще се обсъждат новите мерки под формата на законопроект, е планирано и заседание на опозицията.

Трите опозиционни партии - Нова демокрация, Потами и ПАСОК, които заявиха, че ще подкрепят споразумение с кредиторите, казват, че силно се съмняват, че правителството ще реализира предложените от него реформи.
За днес са насрочени и два митинга в Атина - единият на тези, които казват "не" на мерките за икономии, а другият на казващите "да" на Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 8 години

До 28Гърците са измислили демокрацията(която и тогава е била тотален провал), но републиката и сената са го измислили римляните.

26

Анонимен

преди 8 години

Американски телевизионни предавания днес отбелязаха : такава корупция има в Гърция , че кой плаща данъци и кой не плаща никой не контролира този процес ! И това е от дълги години .Без контрол ! А на островите не искат и да работят , направо с кораби САЩ са им доставяли материали безплатно, само да работят нещо !Хайде гърци стегнете се и си оправете държавата , казва един икономист , От вас сме взели демократичното правителство и сената ! Защо е това " НЕ"!

25

Бай Ганьо

преди 8 години

Лошото при нас е , че искайки да се изравним с другите, се мъчим да ги принизим до нашето ниво !

fallback