Снимка: Reuters
fallback

Гърция не е в състояние да печата драхми, тъй като "пресите бяха унищожени", посочи днес гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от AFP.

Oще по темата
"Ние нямаме възможност да печатаме драхми", каза Варуфакис пред австралийското държавно радио ABC.

През 2000 г., една година преди Гърция да се присъедини  към еврозоната, "една от мерките, които взехме, бе да се отървем от всички наши преси", обясни Варуфакис. "Валутният съюз е необратим", подчерта той.

Нарастването на напрежението между Атина, която на 30 юни не плати транш от 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, и международните кредитори създава опасения, че Гърция технически няма да бъде в състояние да остане в еврозоната и ще трябва да се върне към старата си парична единица.

Сегашните ръководители на страната и специално министърът на финансите Варуфакис подчертават решимостта на страната да не напуска валутния съюз. Варуфакис всеки път изтъква, че това не е възможно юридически.

"Ние отчаяно желаем да останем в еврозоната, въпреки че критикуваме институционната й рамка", повтори днес Варуфакис пред Bloomberg.

Също в разговора с медията той подчерта, че при решение "Да" на референдума той ще подаде оставка. По-рано това той каза и пред ABC. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", добави още той.

Междувременно днес гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците към  "национално единство" за "преодоляване на временните трудности", които преживява страната. Същевременно той обеща, че на следващия ден след референдума в неделя, страната "ще бъде единна", предаде AFP.

"На следващия ден след референдума ние всички ще бъдем  единни", за да се опитаме да преодолеем "временните трудности", които преживява страната, посочи Ципрас след среща с министъра на отбраната и лидер на партия "Независими гърци" Панос Каменос. Партията "Независими гърци" участва в коалиционното правителство заедно с радикалната левица СИРИЗА.

Този призив към национално единство е отправен три дни преди референдума, свикан по решение на правителството, и  отнасящ се до нови мерки за икономии, предложени от международните кредитори.

Въпросът за референдума силно раздели избирателите в Гърция, като гласуването с "да" се възприема от кредиторите като знак за продължаване на "европейската"  ориентация на страната, а гласуването с "не" се свързва с евентуално излизане на страната от еврозоната.

"Трябва да се спази демократичната процедура и да се запази националното единство", подчерта Ципрас.

В понеделник по време на свое изказване гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството ще продължи напред така, както решат гръцките граждани на референдума в неделя.  „Ако избирателите отхвърлят офертата на кредиторите, това ще ни предостави силна позиция за преговори“, допълни той. В изказването му също се долови и намек, че ако избирателите обаче одобрят предложените от международните институции условия, министър-председателят ще подаде оставка.

И докато той призова в избирателите да гласуват с "не" на референдума, трима от 13-те депутати от "Независими гърци" ясно се обявиха днес срещу решението за  организиране на референдум и в полза на гласуване с "да" на фона на слухове за разногласия сред управляващото мнозинство.

"Моля президента на републиката да свика лидерите на партиите и да отмени референдума, ние нямаме мандат да затваряме банките и да налагаме запор върху банковите депозити", заяви депутатът от "Независими гърци" Василис Кокалис по радио ANT 1.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

българин

преди 8 години

До Анонимен 151:Интересно, явно комунистическите забрани са подействали. На тебе. Убили са мисленето ти. Този цирк на СИРИЗА ли ти наричаш "един НАРОД не е свел глава като нас"? Заемите, които гърците взеха от Европа, кой ги изплюска, българският народ ли? Вярно, че най-много изяде гръцката олигархия, но и останалите гърци папаха. Сега, СИРИЗА прави цирк подобен на българския комунистически. И умници като тебе ги обявяват за герои. Или си от нашите комунисти, или си с доста повредено мислене.

85

танатос

преди 8 години

Чувал съм поне 30 определения за гърците но съм изненадам яе са и мазохисти.

84

1

преди 8 години

Е не може хем да ти е вътре до края, хем душата в рая! Никъде не дават заеми срещу опрощаване! Писна ми от всички дето дъвчат тази тема безкрай. Да се оправят. Както са ги похарчили, така да ги върнат и да не обвиняват Европа, а да обърнат гнева си към политиците си в годините натрупали тези дългове!!!

fallback