Снимка: Reuters, архив
fallback

Организацията "Уикилийкс" оповести документи, свидетелстващи за мащабен икономически шпионаж, извършван от САЩ по отношение на Франция, предадоха световните агенции.

Oще по темата
Според "Уикилийкс" материалите, публикувани съвместно с в. "Либерасион" и информационния уебсайт "Медиапар", показват, че американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следяла
комуникациите на висши френски официални лица и е събирала информация за договори за износ на Франция в продължение на десетилетие.

Сред шпионираните служители са били бившите финансови министри Франсоа Бароен и Пиер Московиси, става ясно от материали за извършваното от АНС следене между 2004 и 2012 г.

Други документи показват, че между 2002 и 2012 г. АНС е събирала информация за предложени френски договори за износ на стойност над 200 милиона долара в области като телекомуникациите, енергетиката, транспорта и здравеопазването.

Миналата седмица "Уикилийкс" съобщи, че АНС е шпионирала последните трима президенти на Франция, което накара Париж да протестира пред Вашингтон, че подобно поведение между съюзници е неприемливо./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

До Одисеята

преди 8 години

Секретните документи са предадени на 2 медии - английска и американска, още докато е бил в Хонгконг. Понеже са дяволски много, на няколко месеца избухва бомба - някой трябва да ги прелисти. Дали сега дава нещо на руснаците - това е друга бира. Знаем, за теб е неясно, както се вижда, че разполага с още документи, които използва като застраховка и още не са публикувани.Руснаците и Китайците нямат общо с избухването на бомби през месец от секретните документи.

22

До 23

преди 8 години

Одисейчо, как ще коментираш думите на Джордж Фрийдман, председателя на Стратфор от 4-ти февруари тази година?

21

До Одисеята

преди 8 години

Търсиш под вол теле. Нито Брадли/Челси Манинг, нито Сноудън да руски агенти.А какво търси Сниудън в Русия - само там няма д го предатат на САЩ

fallback