Снимка: Reuters

България ще подкрепи със 100 млн. евро проекти, одобрени за финансиране по плана "Юнкер" чрез Българската банка за развитие (ББР). Това каза пред парламентарната бюджетна комисия финансовият министър Владислав Горанов.

Ресурсът няма да излезе от България, ако български проект бъде подкрепен например с 50% по плана "Юнкер", ще може да получи и тук подкрепа чрез заем от Банката за развитие, поясни финансовият министър.

По думите му не става въпрос за грантове, а за мултиплициране на инвестиции в публичния и частния сектор. Основното предизвикателство пред нас е да представим качествени проекти, посочи той.

Проблемът според Горанов е в ниската готовност на частния сектор и на държавната администрация да предложат проекти, които не предвиждат подаръци, а икономическа целесъобразност на инвестициите.

Финансовият министър припомни, че планът не гарантира интервенции по региони, а проектите ще се конкурират на пазарен принцип.

За ББР Горанов коментира, че банката е успяла да привлече евтин ресурс, с който ще изпълни новите задачи по плана за саниране. Банката ще се фокусира в бъдеще върху проектите на малки и средни предприятия (МСП), а не върху големи проекти, каквато практика е имало в миналото, каза Горанов.

Попитан как върви подготовката за създаването на т. нар. Фонд на фондовете, който ще управлява централизирано финансовите инструменти по оперативните програми, Горанов припомни, че структурата ще се управлява от държавно дружество – мениджър. Дружеството ще сключи договори с управляващите органи на оперативните програми и ще определи финансови посредници, които ще управляват портфейлите.

Структурата ще бъде подготвена с помощта на евроексперти.

Около 777 млн. евро е ресурсът, който се очаква да бъде управляван за целия програмен период от Фонда на фондовете. Той се разпределя така: по "Региони в растеж" – 253,8 млн. евро, за човешки ресурси– 20 млн. евро, за конкурентоспособност – 355 млн. евро, за околна среда - 148,4 млн. евро.

На въпрос от депутата Алиосман Имамов какви са плановете на правителството за присъединяване към еврозоната финансовият министър отговори, че по договора за функциониране на ЕС неминуемо ще влезем там.

"Трябва да не превръщаме това в самоцел. Истеричното поставяне на реалистични цели показва, че преди да сме готови, няма да бъдем допуснати", каза той.

Финансовият министър припомни стъпките, които страната трябва да предприеме, за да изпълни условията за членство.

Първо трябва да направим преглед на качеството на активите на банковата система, което по думите му може да стане до средата на следващата година.

След това идва редът на интеграционни мерки, които минават през единния надзорен механизъм и единния банков съюз. След това идва изпълнението на техническите критерии за инфлационните равнища и размера на дефицита, на които бихме могли да отговорим. Тогава вероятно България ще бъде допусната в чакалнята на еврозоната, каза той.

"Умерен оптимист съм, че в следващите няколко години можем да се доближим към тази цел", заяви Горанов.

Той съобщи, че на следващото заседание на Министерския съвет ще бъде гласувано сформирането на екип с експерти от различни институции, които ще работят за решаването на всички технически въпроси, свързани с присъединяването към еврозоната.

Правителството има достатъчно ресурс за организацията на изборите, допълни финансовият министър в отговор на въпрос на депутата Емил Димитров.

Още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase