Снимка: Булфото

Потокът на украинските бежанци към ЕС се засилва, но европейските страни не бързат да ги приемат, се казва в статия в електронното издание на в. "Ню Йорк таймс", цитирано от БТА. "Откакто в началото на миналата година в Украйна се разгоря конфликт, потокът от имигранти и поискали статус на бежанци към Полша и други европейски държави постоянно се засилва. Тези страни обаче са предпазливи към посрещането им с отворени обятия", отбелязва вестникът.

"Полша, Германия, Италия и други държави, които са предпочитана дестинация за украинците, опитващи се да получат статус на бежанци, най-често отхвърлят молбите им или разтягат процеса на разглеждането им", посочва вестникът. "Страните, които не искат да отварят границите си за възможен нов поток търсещи работа мигранти, посочват, че в Украйна има обширни територии, които не са засегнати от сепаратисткия конфликт".

По данни на изданието властите в ЕС дават право на убежище на украинците значително по-рядко, отколкото на пристигащите от други страни с въоръжени конфликти. Статус на бежанци са получили 95 на сто от сирийските имигранти и 89 на сто от идващите от Еритрея. Украинците са успявали само в около 22 на сто от случаите. Въпреки това те са имали по-голям успех от мигрантите от Косово и Сърбия, насочили се към ЕС през 2014 г. - приети са едва 8 на сто от косоварите и 2 на сто от сърбите.

В Полша, силно хомогенна страна с един от най-либералните визови режими в ЕС и малък опит със справянето с множество имигранти, въпросът стои особено остро. Поради дълбоките културни и етнически връзки със Западна Украйна, страната е логичен избор за украинците, поради което нараства броя на украинци, търсещи работни места, образование и право на постоянно пребиваване. Повечето украинци в страната просто се сдобиват с виза и могат да останат практически неограничено време.

Но за хилядите, които не могат да получат виза дори според либералните полски закони, остава само да се кандидатират за статут на бежанци. Шансовете им не са добри, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Междувременно кардинал Антонио Мария Вельо, председател на папския Съвет за пастирска грижа над емигрантите и пътуващите заяви пред Ватиканското радио, че системата на разпределителни квоти за приема на бежанци между страните от Европейския съюз е нехуманна, предаде БТА.

"Винаги съм смятал, че досега Европа нямаше единна имиграционна програма. Единственото, с което се занимават европейските страни, е решаването на спешните ситуации. А сега тези квоти за прием на бежанци ми се струват нехуманни и нехристиянски", посочи високопоставеният прелат. По думите му проблемът с имигрантите се нуждае от комплексна програма, а не от извънредни решения. "Какви са причините за имиграцията? Това са бедността и войната. Докато има бедност и войни, проблемът с имиграцията ще става все по-голям", посочи кардиналът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase