Снимка: Reuters

Гърция и Русия обмислят създаването на смесени дружества с цел заобикаляне на руското ембарго на хранителни стоки от  Европейския съюз. Целта е гръцката земеделска продукция да може да достига до руския пазар, заяви представител на гръцкото правителство, цитиран от Франс прес.

"Налице е обща воля за стартиране на процедура за създаване на смесени гръцко-руски дружества на руска територия за гръцките износители на земеделски продукти", каза той в коментар за темите обсъждани на започналото вчера двудневно посещение на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Русия. Цитираният източник обясни, че мярката цели гръцките плодове и зеленчуци за руския пазар да не бъдат смятани за износ.

Ципрас и Путин са обсъдили още възможността Русия да участва във финансирането на проекта за изграждане на продължение на  гръцка територия на планирания газопровод "Турски поток". Москва е предложила на Атина да й предплати прогнозните печалби от съоръжението. След това Гърция ще върне парите на Русия, когато газопроводът бъде въведен в експлоатация през 2019 г. и донесе на Атина "хиляди милиони евро".

Износът на гръцка земеделска продукция и енергийните проекти бяха две от основните теми на разговорите между Ципрас и Путин  вчера.

Днес посещението на гръцкия премиер в Москва продължава със среща с руския му колега Дмитрий Медведев.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase