Снимка: Reuters

На борда на разбилия се във френските Алпи самолет „Еърбъс“ А320 на нискотарифната германска авиокомпания „Джърмънуингс“, изпълнявал полет по маршрута Барселона — Дюселдорф, освен граждани на Германия и Испания са пътували и двама аржентинци, гражданин на САЩ, колумбиец, мексиканец, белгиец и мароканец, според информация от източник от барселонското летище Ел Прат, съобщи „Фокус”.

По-рано от „Джърмънуингс“ беше съобщено,че на борда са били 67 германци и 47 испанци.

Оперният певец Олег Брижак, започнал кариерата си в СССР, е загинал при авиокатастрофата в Алпите. „Ние изгубихме великия изпълнител и великия човек Олег Брижак. Ние сме потресени“, заяви директорът на Дойче опера Кристоф Майер.

Сред жертвите на самолетната катастрофа в Алпите има много испански бизнесмени и работещи в Германия. От намиралите се на борда 150 души 42 са граждани на Испания, каза вицепремиерът Сорайя Санес де Сантамария.
Независимо от липсата на официална информация за пътниците, испанските медии публикуваха първите данни за жертвите на трагедията.

На борда е била съпругата на каталонския политик Луис Жунка, началник на кабинета на лидера на „Лявата републиканска партия на Каталония“ Ориол Жункерас.

Твърде вероятно е британски граждани да са били на борда на самолета, потвърди британския външен министър. Филип Хамонд заяви, че е „вероятно там да е имало няколко британски граждани“, но не сподели никакви допълнителни детайли.

Сред загиналите вероятно е жителката на Манчестър, Марина Бандрес Лопес-Белио - от град Хака в Испанските Пиринеи, Североизточна Испания. Смята се, че тя е пътувала със злополучния „Еърбъс“ А320 заедно със седем-месечното си дете и полския си съпруг. Местен вестник съобщава, че 37-годишната испанка е била в страната за погребението на чичо си.

Сред пътниците на разбилия се в Южна Франция самолет е имало и двама граждани на Австралия, съобщи министърът на външните работи на страната Джули Бишъп. На пресконференция в Канбера тя обяви, че сред пътниците на разбилия се самолет са били майка с дете от щата Виктория. Бишъп не разкри имената на загиналите.
Австралия изяснява дали сред пътниците е имало и други нейни граждани.

Авиокомпания „Луфтханза“ смята, че авиокатастрофата в Алпите на самолет „Еърбъс“ на нискотарифната й дъщерна авиокомпания „Джърмънуингс“ е инцидент.

„За момента ние казваме, че е инцидент, всичко останало би било спекулация“, каза пред журналисти в Барселона вицепрезидентът на „Луфтханза“ по продажбите и услугите в Европа Хайке Бирленбах. Тя поясни, че авиокомпанията разполага само с имената на пътниците и не може веднага да оповести тяхната националност.

Самолетът „Еърбъс“ А320 е имал технически проблем преди дни. Според германски медии, самолетът имал проблем с вратата на отсега, в който се прибира предният колесник, и няколко часа останал на стоянка на летището в Дюселдорф.

„Но проблемът бил напълно разрешен и в 10 часа сутринта вчера самолетът се е върнал към изпълнение на редовни плети“, съобщават от „Луфтханза“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase