Снимка: Reuters
fallback

Изстъпленията на групировката "Ислямска държава" в Близкия изток, включително срещу християни и други религиозни  малцинства, са равносилни на престъпления срещу човечеството и техните извършители трябва да бъдат изправени пред Международния наказателен съд (МНС). Това обяви Европейският парламент в декларация, цитирана от Франс прес.

Oще по темата
ИД "продължава да преследва, осакатява и убива, понякога по особено жесток и неописуем начин, членове на религиозни и етнически малцинства, журналисти, военнопленници или правозащитни активисти", се казва в декларацията.

"Такива явни нарушения на правата на човека се равняват на престъпления срещу човечеството и военни престъпления съгласно  Римския статут", с който е учреден МНС и "е възможно да се квалифицират като геноцид", смятат евродепутатите. "Извършителите на тези деяния не бива да останат безнаказани и трябва да бъдат изправени пред МНС", подчертава Европейският  парламент.

Европейските депутати освен това изразяват безпокойство, че "държавни и частни организации на страни от Залива" допринасят за финансиране на "разпространението на уахабитското тълкуване" на исляма - радикален прочит, който се насърчава по-специално от Саудитска Арабия. Те призовават тези държави "да прекратят  финансирането си".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Наблюдател

преди 9 години

Губят си времето със съд. Все 1 да съдиш ***...

3

Анонимен

преди 9 години

Да бе, да.... С чии оръжия се сражава тая терористична организация? Кой я финансира? И кой ще финансира операциите срущу нея...а те с какви оръжия ще се осъществяват?И накрая на тези, които ще приберат млиарди от цялата работа дали им дреме за човечеството? ТЦ!

2

партиен член

преди 9 години

И чак сега проумяха това???

fallback