fallback

Общ преглед


Усмихнати деца се радват на атракции в лунапарк, а малко момче маха енергично на камерата. В далечината се вижда шарено виенско колело.

Тези кадри могат да бъдат навсякъде по света, но истината е, че става въпрос за поредното пропагандно видео на Ислямска държава, целящо да докаже на Запада, че хората в ислямския халифат са щастливи.

Кадрите са заснети в увеселителен парк, намиращ се в близост до град Мосул, а в клипа деца и възрастни описват живота си под контрола на Ислямска държава. Материалът носи заглавие „Гражданите в сянката на Ислямска държава“ и е публикуван днес. Представя идеализирана версия на всекидневието в рамките на халифата.

„Във видеото виждаме мъже и деца, играещи си в увеселителен парк, който се намира на север от Мосул“, коментира Чарли Уинтър, изследовател във фондация, занимаваща се с въпросите на екстремизма. „Макар че изглежда странно за репертоара на Ислямска държава, това не е нищо необичайно“, допълва той.

„Точно както го правят в много други клипове, ислямистите изопачават реалността“, категоричен е той. „Опитват се да популяризират идеята, че халифатът е истина, а не утопия. Там децата сунити си играят свободно, те са щастливи, не ги преследват, няма и несправедливост“, разказва Уинтър.

Интервюиращият джихадист пита едно дете какъв е животът му в халифата. „Животът е хубав, той е такъв, какъвто Бог е пожелал да бъде от Ислямска държава“, уверено казва детето. Друго дете казва, че животът му е лесен и много добър.

Един човек, носещ момиче, казва, че това е положението, пожелано от Бога. По думите му той и семейството му чувстват сигурност. „Как може да искаме повече? Има огромна разлика, сега е много по-хубаво от преди“, категоричен е мъжът.

На клипа няма жени.

От "Дейли мейл" припомнят, че законите в халифата се основават на шериата. Според него човек, пиещ алкохол, се наказва с 80 камшични удара. Крадецът се наказва с рязане на ръка, а богохулството – със смърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 9 години

абе само не знам що В-52 не правят бомбени килими. тва се решева за ден.

17

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 18За твое най голямо съжаление ИД е проект на САЩ , Англия и Израел. Само преди няколко дни при операция на иракските сили за сигурност бяха арестувани четирима чуждестранни военни съветници от САЩ и Израел. Четирима са се намирали в команден център на Ислямска Държава, от който са координирали и ръководели военните си операции във северната провинция Ниневия. Трима от арестуваните военни съветници са с двойно гражданство американско и израелско, четвъртия от тях е от държава, намираща се в Персийския залив

16

Рада

преди 9 години

За крадеца съм съгласна, даже и за пияницата.Ама са бомбаджии. Не си падам по бомби.

fallback