Руският посланик в ЕС Владимир Чижов. Снимка: Ройтерс
fallback

Русия заяви, че за момента депутатите от Европейския парламент (ЕП) не са добре дошли на официални визити. Сред причините за това е скорошната резолюция на ЕП за кризата в Украйна, критикуваща руската намеса в страната, пише EUobserver.

Руският посланик в Европейския съюз Владимир Чижов коментира пред изданието, че заявката на литовски евродепутат за среща с руски депутати и политици през февруари е била отказана заради политическата ситуация.

„Изглежда това не е било най-доброто време за неговото пътуване и той трябва да изчака по-подходящо време, когато климатът на отношенията ни ще позволи на Европейския парламент да избягва създаването на допълнителни пречки пред диалога ни“, заяви руският дипломат.

Чижов отбеляза, че визитата „е смятана за подбрана в лошо време“, тъй като ЕП е отказал среща на парламентарната Комисия за сътрудничество Русия – ЕС през февруари, „без да броим последните резолюции за Русия и Украйна, приети от Европейския парламент“.

„Не руската страна предотвратява тези контакти, а, за съжаление, нашите приятели в Брюксел“, допълни той.

Габриелиус Ландсбергис, дясноцентристки литовски евродепутат, трябваше да посети Русия в края на януари заедно с двама свои помощници. Те трябваше да изготвят доклад за отношенията между ЕС и Русия за комисията по външни отношения. Той също така планираше да се срещне с руски дисиденти и адвокатите на Надя Савченко.

Украинската военнослужеща Надя Савченко е офицер от авиацията, участвала (не като пилот) в боевете срещу проруските сепаратисти в Донбас. Тя е пленена и държана известно време в "Новоросия", след което е прехвърлена на руска територия, където е предадена на руските власти. Официално е "арестувана за незаконно преминаване на границата".

Сега Савченко е в затвор в Москва с повдигнати обвинения за съучастие в убийство на руски журналисти. От 40 дни е обявила гладна стачка заради отказа да ѝ бъде осигурена медицинска помощ. Междувременно беше избрана за депутат в украинската Рада и украински представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Ландсбергис заяви, че миналата година Чижов му е казал, че не е в руския „списък за спиране“ - черен списък на длъжностни лица и депутати от ЕС, наложен като отмъщение срещу забраната за издаване на визи на руски политици. Руският дипломат му е предложил да ускори визитата.

Въпреки това на 20 януари той получава обаждане от екипа на Чижов, който заявява, че сътрудниците на Ландсбергис няма да получат визи, тъй като посещението вече няма статут на „официално“. Руският служител също така добавил, че Ландсбергис, който има дипломатически паспорт и не се нуждае от виза, може да бъде спрян на границата. Причината била, че митническите власти решават сами кого да пропуснат.

Председателят на Европейският парламент Мартин Шулц не бе намерен за коментар на инцидента. 

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Анонимен

преди 9 години

Май ще ходя да живея в Русия!

83

анонимен

преди 9 години

АЗ СЪЩО НЕ ИСКАМ ЕВРОПЕИСКИ И АМЕРИКАНСКИ ДЕПУТАТИ ДА ВЛИЗАТ И КОМАНДВАТ В БЪЛГАРИЯ

82

правилно

преди 9 години

нарича се реципрочност.Иначе,ние дори лихвите от членския внос /680 милиона евро годишно/ не получаваме от ЕС.

fallback