Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Едва 41,1 процента от италианците над шестгодишна възраст са прочели поне една книга през миналата година, сочат разпространени днес данни на Италианския национален статистически институт (ИСТАТ).

Статистиката се отнася само за четенето за удоволствие и сочи спад в сравнение с 2010 година, когато читателите от тази категория са били 46,8 на сто.

Жените и момичетата значително изпреварват мъжките си връстници, като 48% от нежния пол са прочели по една книга през миналата година срещу 34,5% от мъжкото съсловие.

Северните области са населени с по-изявени читатели за удоволствие - между 48,1 и 49 процента. В континенталната Южна Италия средностатистическите читатели са 29,4%. Благодарение на по-високия интерес към книгата на островите Сицилия и Сардиния данните за южняците се повишават на 31,1%.

Едно на всеки десет италиански семейства не притежава нито една книга. Точната статистика на безкнижните фамилии е 9,8% с върхови точки в южните области Базиликата (с ударение на предпоследната сричка) - 19,1% и Сицилия - 18,1%.

ИСТАТ обаче предупреждава, че притежаване на книги не означава тяхното прочитане. Над 20% от италианците, които са се похвалили, че имат домашни библиотеки с повече от 400 тома, са признали, че през миналата година не са посегнали към нито един от тях.

На този фон звучи изненадващо, че книгоиздаването в Италия е увеличило продукцията си. Тиражите са нараснали с 2,5, а броят на заглавията с 6,3%. Най-голямо е увеличението обаче на учебници - 23,1%, които едва ли спадат към четивата за удоволствие, както и на детската литература - 18,6%./БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

партиен член

преди 9 години

Тия не стига че , не четът ами и не се къпят.

3

адъ

преди 9 години

От 10-на години чета само електронни книги. В телефона си нося доста прилично количество и са ми подръка винаги, когато ми се дочете. Откровено не разбирам защо трябва да се хаби хартия да се отпечатват книги, които не можеш да носиш със себе си.

2

коци

преди 9 години

голяма работа 60%, ние смепо този вьпрос с 90% !

fallback