Снимка: Reuters, архив
fallback

Белгийската полиция застреля трима при антитерористична операция в белгийския град Вервие, югоизточно от Брюксел, предприета тази вечер недалеч от границите с Германия и Холандия, съобщиха местните медии.

Убити са трима джихадисти от арабски произход. Преди седмица те са се завърнали от фронта в Сирия, където са се сражавали на страната на "Ислямска държава" (ИД). При операцията има ранени, но няма загинали сред участвалите полицаи.

Свидетели съобщават за престрелка, продължила десетина минути с автоматично оръжие, както и за взривове. По данни на полицията тримата джихадисти са били в готовност да нанесат удар в Европа, което се доказва от подслушани телефонни разговори.

Днес двама белгийски джихадисти, които още са в Сирия, отправиха в интернет от името на ИД и Ал Кайда заплахи за удари в Белгия, Германия, Великобритания и други европейски държави. Няколко десетки са били "харесванията" на тези съобщения, включително от хора в Белгия.

Местните власти в Брюксел съобщиха, че тази вечер в белгийската столица се извършват претърсвания на много места в града, насочени срещу джихадисти. 

Вервие, Брюксел и Антверпен са основните места, откъдето произхождат белгийските джихадисти. Неколкостотин джихадисти с белгийски паспорти заминаха в последните две години на фронта в Сирия и Ирак, където се бият на страната на "Ислямска държава".

Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу ИД.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

345

преди 9 години

До Анонимен 11След като прочетох коментара ти , осъзнах че безвъзвратно съм загубил ценно време , което никога няма да си върна.

6

Патриот

преди 9 години

На зло куче - зла сопа!

5

Анонимен

преди 9 години

Абе тези евробогове, еврошарлита и прочие, ще хванат ли някога поне един терорист ЖИВ, та да каже, кой ги праща. Досега само избити терористи и една избягала незнайно къде. А да, и за лош късмет и комисаря бил депресиран, та се гръмна.

fallback