Снимка: Ройтерс, архив
fallback

Между 3000 и 5000 граждани на страни от ЕС са заминали да се бият за джихадистите в Сирия и тяхното завръщане в родните им страни представлява най-голямата заплаха за сигурността на Европа от над 10 г., заяви директорът на Европол Роб Уейнрайт, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Той говори пред британска парламентарна комисия по въпросите на терористичните заплахи.

Думите му бяха отглас на предупрежденията на шефове на спецслужби и на някои политически лидери в ЕС във връзка с атентатите в Париж миналата седмица, че европейските органи за сигурност са изправени пред сериозен недостиг на капацитет и възможности, което поставя пред сериозни рискове техните страни.

Завръщащите се в Европа джихадисти, надъхани от ислямистката пропаганда, създават голям риск от атентати, подобни на парижките, подчерта Уейнрайт. Той каза пред британските депутати, че Европол е успял да събере досега база данни за около 2500 от тези опасни хора. Голям е и рискът от т.нар. спящи клетки на джихадисти, като отбеляза, че двамата атентатори от редакцията на "Шарли ебдо" са преминали терористична подготовка в Йемен още през 2011 г. , а са ударили 3 г. по-късно.

"Проблемът, с който се сблъскваме тези дни, е не само това, което става в Сирия и Ирак, а и в другите терористични мрежи, възникващи в различни части на света - например в Африка и на Арабския полуостров, които започват да "заемат" с марката на Ал Кайда", отбеляза шефът на Европол. Той добави, че след парижките атентати неговата агенция е подала на френската полиция "60 спешни разузнавателни следи", по които да се действа.

Уейнрайт предупреди още, че сложно закодираните интернет комуникации между терористите в момента са недосегаеми за правоохранителните служби. "Реалността е, че днес органите за сигурност просто нямат необходимите възможности, за да защитят напълно обществото от подобни заплахи", констатира той. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

РАДИКАЛНО РЕШЕНИЕ

преди 9 години

КОЙ ОТДЕТО Е ДОШЪЛ ...

53

до 74

преди 9 години

Абсолютно съмнсъгласен с теб. Мерки които трябва да се вземат са. Поставяне на бръмбъри и други средства за подслушване в бараките им. Пробив в софтуера и непрестанно наблюдение какво ровят интернет и с кого комуникират. Няколко изненадващи обиска на домовете им в различни часаве на денощието.разпити.

52

Анонимен

преди 9 години

сишкото мамелюк- строй се на баламатума и марш, вън от Европа. Друго спасение НЯМА!

fallback