Снимка: архив, Reuters
fallback

Престъпната организация Ндрангета от южната италианска област Калабрия има прогнозиран годишен оборот от 53 милиарда евро, сочи разпространено днес проучване на специализирания институт "Демоскопика".

Този резултат нарежда калабрийското сдружение от мафиотски тип, наричано иронично "Ндрангета АД", на пето място в икономиката на Италия. Сега Ндрангета отстъпва по "фактуриран" оборот само на ЕНИ (Националната компания за природни горива), на ЕНЕЛ (Националната компания за електрическа енергия), на холдинга "Ексор", чрез който фамилиите Анели и Нази контролират ФКА (Фиат Крайслер автомобили), както и на застрахователния и финансово-брокерски гигант "Дженерали". След банкрута на финансовия холдинг "Леман брадърс" в Ню Йорк през 2007 година, който инициира световната икономическа криза и рецесия, престъпната организация е увеличила оборота си с 20 процента.

Пословичната непроницаемост на Ндрангета се дължи на специфичната й структура, в която организационната единица се нарича ндрина и представлява клан на семейна основа. В момента действат около 150 ндрини, които заедно с филиалите извън областта имат не по-малко от 60 хиляди членове плюс неизвестен брой помагачи. Начело на всяка ндрина стои "капобастуни" - диалектна форма на "капобастоне", която в буквален превод от италиански означава "главатар на тоягата".

В специален доклад на Националната дирекция "Антимафия" (НДА) бе посочено, че за разлика от сицилианската Коза ностра, която възприе стратегията на "подмолна дейност", Ндрангета се изявява открито, разширява се в национален и международен мащаб със съзнанието, че е по-силна и с тенденцията да утвърждава с невероятна арогантност собственото си превъзходство.

Данните от последните разследвания сочат, че Ндрангета е едно от най-значимите криминални явления на италианска територия, което все повече е ориентирано към трансгранични противозаконни дейности. На първо място е международният трафик на наркотици, в който организацията е постигнала почти монополна позиция, благодарение на тесните връзки със субекти, действащи в страните производителки, както и с такива, разположени в основните пунктове на маршрутите за преминаване на наркотиците.

Наред с класическите взаимоотношения с колумбийските трафиканти на кокаин, в сферата на отношенията с чуждестранни групировки резултатите от разследванията доказаха наличието на връзки между калабрийската Ндрангета и представители на албански, български и турски престъпни организации, се изтъкваше в доклада.

Преди 20 години общественото внимание в Италия беше насочвано главно към сицилианската Коза ностра, а 10 години по-късно многотиражни книги и медийни публикации поставиха в центъра неаполитанската Камора. Тогава министри и висши държавни служители публично отричаха, че Ндрангета е проникнала в Централна и Северна Италия, вероятно подведени и от липсата на информация за практически непристъпната калабрийска мафия.

Пробуждането дойде на връх Успение Богородично, на 15 август 2007 година, когато в германския град Дуисбург бяха застреляни петима италианци. Масовото убийство стана пред италианския ресторант "При Бруно", а петте жертви бяха калабрийци. Така приключи прословутата "кавга в Сан Лука", избухнала в общината с около 4 хиляди жители през 1991 година между ндрините на клановете Нирта и Странджо и тези на Пеле и Вотари.

Германските служби за сигурност разкриха, че Ндрангета се е настанила в страната им "една минута след падането на Берлинската стена" и започнала да изкупува недвижими имоти и да регистрира търговски фирми. После започнала да играе на борсата във Франкфурт, където придобила акции на енергийния гигант Газпром.

Вълната от разкрития смая Италия, когато се разбра, че не е останала област, в която Ндрангета да не е пуснала корени още преди 30-40 години. В областта Лигурия ндрините се настаняват още през 60-те години на миналия век. Привлича ги пристанището на Генуа, казиното и най-вече близостта с Франция, която благоприятства трафика на наркотици и прането на пари. През 2012 година управите на граничните общини Вентимиля и Бордигера бяха отстранени заради "мафиотско проникване" в тях.

От 80-те години на миналия век в северната област Пиемонте доминира ндрината на Роко Пишонери, заместен после от обединените кланове Урсино-Макри-Белфиоре. Десет години бяха нужни за окончателна присъда на Доменико Белфиоре за убийството на прокурора Бруно Кача в Торино през 1983 година.

Ндрангета установява връзки не само с чисто криминални, но и с политически мотивирани престъпни организации в чужбина. В Южна Америка се свързва с паравоенна структура, която е замесена в производство и разпространение на кокаин. В Турция са разкрити връзка на ндрината от калабрийската община Плати с терористичната организация "Сивите вълци", към която принадлежи Мехмет Али Агджа, извършителят на атентата срещу папа Йоан Павел Втори.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 9 години

NITO EDNA MAFIA NE E PO-SILNA OT KLANA BBZZ

fallback