Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters
fallback

В следващите пет години ЕС няма да се разширява повече, не искам да подвеждаме държавите, кандидатстващи за членство. Това заяви новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург.

В мандата на новата комисия не се предвижда ново разширяване. Ако е необходимо, преговорите с държавите кандидати ще бъдат ускорени, но няма да приключат, поясни Юнкер.

Новоизбраният председател на ЕК открои приоритетите пред своя екип, като отбеляза, че не очаква от комисарите сляпо подчинение. На моята възраст е късно да започвам кариера на диктатор. Ще искам от комисарите да се чувстват свободни и да бъде уважавана свободата им на политическо мнение, заяви Юнкер.

Големият губещ от новото разпределение на отговорностите в ЕК съм аз, тъй като преотстъпвам част от правата си на моите заместници, добави той.

Юнкер отбеляза, че неговият екип е съставен от четирима бивши премиери, 18 бивши министри, седмина досегашни еврокомисари, ката жените в екипа са девет. Ако искахте комисия като досегашната, трябваше да ми кажете, но комисията, която предлагам, цели да бъде по-ефикасна, посочи той. Искам да променя досегашния похват всеки комисар да работи само в своята област, отделен от останалите, посочи Юнкер.

Или ще успеем да направим от Европа политически орган за справянето с големите въпроси, или ще се провалим, ако се занимаваме с дребните. Младите трябва да получат възможности, иначе ще се провалим. Обещахме на европейските избиратели ЕС да се занимава с големите проблеми, заяви новоизбраният председател.

Искам Европа да има най-високите постижения в социално отношение. Основната ни задача е да се справим с равнищата на безработицата, трябва да се работи в областта на цифровата икономика, необходими са инвестиции в този отрасъл, посочи Юнкер.

Той съобщи, че унгарският еврокомисар Тибор Наврачич няма да отговаря за въпросите на гражданството (заради съпротивата на евродепутатите), а ще поеме отговорностите за образованието, културата и спорта. Гражданството ще бъде разпределено на еврокомисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос (Гърция).

По-късно днес ЕП ще гласува комисията на Юнкер, като правилата предвиждат да я утвърди, да я отхвърли или да отложи гласуването. Ако бъде подкрепена, новата ЕК предстои да бъде назначена от Европейския съвет по-късно тази седмица и да встъпи в длъжност от края на следващата седмица.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

звучи разумно ...

преди 9 години

... това, което казва Юнкер. Неолиберализмът се провали и остави трагично наследство.

12

Анонимен

преди 9 години

15 той е твой проблем , нас не ни интересува въобще бялата Златка

11

До 11

преди 9 години

Няма нужда да се изгражда нов СССР. Него вече го има - това е ес. Интересно как хората не мислят с главите си. ЕС е точно копие на бившия съюз защото като него всичко управлява отгоре някаква (корумпирана) върхушка. А всички останали сателити подскачат като пуделчета и не смеят да гъкнат. А Евразийския съюз и БРИКС е съюз на напълно НЕЗАВИСИМИ И САМОСТОЯТЕЛНИ ДЪРЖАВИ, които търгуват безмитно помежду си.А ние какво, нищо не можем да направим, ако брюксел не го одобри, даже в наш ущърб!Лицемери!

fallback