Номинираната за еврокомисар по бюджета и човешките ресурси и зам.-председател на ЕК Кристалина Георгиева Снимка: архив, Reuters

Номинираните членове на новата Европейска комисия ще се явят на изпити пред съответните комисии на Европейския парламент, съобразно определените им ресори, между 29 септември и 7 октомври. Това съобщи пресслужбата на ЕП, цитирана от БТА. 

Още по темата
Изслушванията ще се състоят от 29 септември до 2 октомври и на 6 и 7 октомври, се уточнява в съобщението. Точният график ще бъде изяснен следващата седмица. Ако някой от номинираните за еврокомисар не издържи изпита, ще бъдат насрочени допълнителни интервюта, отбелязва пресслужбата.

На 9 октомври ръководството на ЕП ще се събере, за да обсъди резултатите от приключилите изпити. На 22 октомври се предвижда евродепутатите да приемат или отхвърлят състава на комисията на председателя Жан-Клод Юнкер. Ако гласуването премине успешно, новата ЕК ще встъпи в длъжност на 1 ноември.

На 18 септември кандидатите за еврокомисари ще получат въпросите на парламентарните комисии в писмен вид. Писмените отговори ще бъдат очаквани до 26 септември.

Изслушванията на номинираните ще траят поне три часа, а след тях евродепутатите от различните комисии ще обсъдят оценката си при закрити врата и ще я съобщят на председателя на ЕП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase