Снимка: http://www.freeimages.com/
fallback

Във всички страни членки на Европейския съюз от днес е забранена продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата, а от 2017 г. ще бъде спряна продажбата и на прахосмукачки с мощност над 900 вата, информира ИТАР-ТАСС.

Решението в областта на екодизайна бе взето от Европейската комисия още през юли 2013 година и бе мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия.

Тогава на търговските мрежи и производителите бе даден 13-месечен срок, за да се подготвят за влизането в сила на новото законодателство.

"Новото законодателство ще доведе до това, че потребителите ще получат по-качествени прахосмукачки. В миналото нямаше регулации относно прахосмукачките, компаниите можеха да продават лошо работещи уреди. Погрешно е схващането, че високата производителност зависи от високата мощност. Това невинаги е така", каза Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Според новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват на опаковката оценка за потреблението на енергия на уреда по 7-степенна скала.

Много потребители са недоволни от новите норми, посочвайки, че пет от седемте най-популярни модели прахосмукачки са с мощност над 1 600 вата. Според оценки на самата Еврокомисия най-силно е търсенето на модели с мощност 2 200-2 300 вата.

Противниците на мярката твърдят също така, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия.

Още международни новини можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 9 години

Защо никой не пита на кого принадлежат патентите на за новите прахусмокачки? Кой има икономическа изгода от този нов закон? Преди време, по подобен начин накараха България да плаща по 5 млн евро на година на Западна Европа за енерго спестяващи крушки. Тук малко там малко, после защ били бедни Българите...

38

Щирлиц

преди 9 години

Нормални хора няма ли в тоя ЕС?Преди искаха краставиците да израстват само и единствено прави,кривите не се признаваха за краставици.Какво търсим още в тази *** грабителска организация?...

37

Анонимен

преди 9 години

От 2020 Брюксел ще спира тока от 20 до 24 часа , за пестене на енергия

fallback