Руският земеделски министър призова гражданите да подават сигнали до компетентните органи в случай на ръстове в цените на храните, за да се избегнат спекулации. Снимка: Ройтерс
fallback

Руският премиер Дмитрий Медведев одобри изменения в списъка на храни, които са забранени за внос в Русия от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Австралия, Канада и Норвегия, съобщава информационната агенция ИТАР-ТАСС.

Постановлението е било публикувано днес на сайта на руското правителство.

Забраната отпада за вноса на мляко и млечни продукти без лактоза, картофи за семе, сладка царевица, грах, хранителни добавки и витамини.

Агенцията информира още преди няколко дни, че специална комисия работи по списък с продукти, за които забраната за внос да отпадне. Възможно е да списъкът да бъде допълнен с още чувствителни продукти през следващите дни.

Припомняме, че на 7 август руското правителство забрани вноса на говеждо месо, свинско месо, птиче месо, риба, сирене, мляко, плодове и зеленчуци от Австралия, Канада, ЕС, САЩ и Норвегия за период от една година.

Почти веднага след въвеждането на санкциите се появиха няколко инициативи за промяна в списъка на забранените продукти. Правителство на Санкт Петербург на 12 август обяви, че възнамерява да инициира изменения в Митническия кодекс, които касаят вноса на някои продукти за производството на хляб и тестени изделия.

На 14 август беше сформирана специална комисия, която подготви списъка с изключенията, за които забраната за вноса не важи. На 15 август руското Министерство на здравеопазването представи списък с продукти (основно хранителни добавки и витамини), за които санкциите да отпаднат.

Същевременно министърът на земеделието на Руската федерация Николай Фьодоров коментира в интервю за телевизия "Россия 24", че не се наблюдава ръст на цените на руската селскостопанска продукция след въвеждането на санкциите срещу Запада, въпреки че руският статистически институт отчете точно обратната тенденция. Той подчертава, че в Москва има ръст само на цените на маслото и на пълномасленото мляко, съответно с 1% и 0,5%.

Фьодоров припоня, че специални комисии ще наблюдават движението на цените, като в тях участват и представители на Прокуратурата. Фьодоров апелира гражданите да информират компетентните власти за евентуални увеличения в цените, за да се избегнат спекулациите.

Още подробности около руските санкции можете да прочетете тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 9 години

Не можеш да прилагаш индексите на евростат върху всички държави универсално. За пример:колко домакинства в Европа използват газ в бита и колко в Русия. И съответно на каква цена. Или пък ток. Колко енергия се използва за отопление в Италия и колко в Холандия. Има много специфики в тези индекси. В общия случай могат да бъдат използвани за да се манипулират пазартите и те се използват точно за това. За реални изчисления се използват съвсем различни индекси. 50 години, а не знае базови понятия...

31

Наблюдател

преди 9 години

Хахахаха, нервите ми издържат на всичко, но не и на простотия натяквана постоянно ;) като с твоите цитати на евростат .... А относно верността ми, не бъркай харесване, разбиране, одобряване на нещо, с вярност ... Верността към идеите за справедливост да, но иначе верността е много по различна бира, ако трябва да се избира м/у западния начин и политика, и руския, аз съм за руския , не че и те нямат трески за дялане, но са по поносими..

30

Наблюдател

преди 9 години

Айде пак с тез измислени константи, погледни добре, за 28-те, 27-те , 18-те и 17-те константата е една и съща, Това ако се базира на една и съща константа е НЕВЪЗМОЖНО... Проста математика от средното училище....Дори всякак година констатнтата да е е дна и съща, това не е възможно, а ако се преизчислява всяка година, тогава пак за 4-те групи не може да е еднаква , ако е универсална константа..

fallback