Снимка: архив, Reuters
fallback

В Германия се намират четири от петте най-замърсяващи топлоелектроцентрали в ЕС, които работят с въглища. Това се казва в изследване, публикувано от природозащитната организация Световен фонд за дивата природа, в което се разглеждат 30-те европейски централи с най-големи емисии на въглероден диоксид, предаде Франс прес.

Най-замърсяващата електроцентрала е полската в Белхатув, но следващите четири са германски: това са ТЕЦ-овете на втория по големина германски енергиен концерн РВЕ в Нойрат и Нидераусем в Западна Германия и тези на шведската компания Ватенхал в Йеншвалде и Боксберг, Източна Германия.

"Германия консумира повече въглища за производството си на електроенергия от всяка друга страна в ЕС. На второ и трето място са Полша и Великобритания", се казва в изследването, озаглавено "Мръсните 30 на Европа".

В Германия се намират девет от 30-те ТЕЦ-а в Европа, които са най-големи замърсители, и Германия е на първо място в класацията по брой такива централи наравно с Великобритания.

Следват Полша с четири ТЕЦ-а, Италия и Гърция с по два и Холандия, Естония, Испания и Португалия с по един.

Захранваните с въглища ТЕЦ-ове са източник на 70 процента от емисиите въглероден диоксид на енергийния сектор в света. Те все още осигуряват около една четвърт от производството на енергия в ЕС.

Ако не бъдат положени допълнителни усилия, използването на въглищни ТЕЦ-ове в някои от най-населените страни от ЕС като Германия и Великобритания няма да позволи на Европа да намали емисиите си парникови газове с планираната скорост, се казва в изследването.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Чифут

преди 9 години

Иначе най-крякащите и противни еколози са там,в Германия! И на това отгоре ни казват на нас българите каква енергетика да развиваме! Да погледнат първо себе си!

13

Анонимен

преди 9 години

До Лоша работаИмат 17 броя таман

12

Лоша работа

преди 9 години

Е, те не щат атомни централи, тогава ще си дишат смог.

fallback