Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters
fallback

Номинираният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова националните правителства да посочат повече жени за еврокомисари в бъдещия му екип и обеща да възнагради онези, които сторят това, с важен заместник председателски пост в комисията, съобщи електронното издание "Юрактив".

Юнкер ще започне преговори с правителствата за разпределянето на ресорите в комисията, след като Европейският парламент потвърди назначаването му във вторник, 15 юли.

"Той е много обезпокоен от факта, че почти всички от имената, лансирани като бъдещи еврокомисари, са на мъже, и през последните седмици постоянно изразява своята загриженост по въпроса в разговорите си с държавните ръководители", каза източник, близък до Юнкер.

Досега само няколко правителства са обявили своите номинации за еврокомисари, и всички те са мъже - Юрки Катайнен (Финландия), Марош Шевчович (Словакия), Гюнтер Йотингер (Германия), Радослав Шикорски (Полша).

Споменават се имената на няколко жени, но никое от тях не е потвърдено. Италианската външна министърка Федерика Могерини може да се прехвърли в Брюксел, а се очаква подновяване на мандата на сегашната българска комисарка Кристалина Георгиева. Белгия може да номинира десноцентристката евродепутатка Мариане Тисен. Що се отнася до постовете извън Еврокомисията, сегашната датска премиерка Хеле Торнинг-Шмит се споменава като бъдещ председател на Европейския съвет на мястото на Херман ван Ромпой.

Но ако още значителен брой правителства не номинират жени, следващата колегия на еврокомисарите вероятно ще се окаже мъжки свят. Юнкер не вярва, че една комисия със само две или три жени може да вдъхва доверие и достатъчна легитимност, каза източникът. "Правителства, които предложат квалифицирани жени комисарки, могат да очакват да бъдат възнаградени с важни ресори, дори и заместник-председателски", добави той.

Формално пълният списък на еврокомисарите трябва да бъде одобрен от държавните лидери в ЕС след консултации с новия председател на комисията. Те ще се съберат на 16 юли за първи път да обсъдят номинациите на среща на върха в Брюксел. Юнкер ги е помолил да излязат с конкретни предложения, включително имена и ресори, за да може да подреди мозайката.

След това комисарите ще се явят на индивидуални слушания пред комисиите на Европарламента през септември, преди пленарният му състав да одобри или отхвърли състава на комисията като цяло. "Трудно е да си представим как Европарламентът би одобрил комисия с по-малко жени в състава си от сегашната", каза говорителят на Юнкер пред "Юрактив". Девет от сегашните 28 еврокомисари са жени.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц подкрепя усилията на Юнкер за повече жени комисари. Сегашният брой очевидно не е достатъчен. В ЕС се обсъжда въвеждането на квоти за женско представителство в отделните му ключови институции, заяви говорителят на Шулц.

В самия новоизбран парламент 37% от депутатите са жени, а 63 процента - мъже. Това съотношение е малко по-добро, отколкото в досегашния му състав (35:65).
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 9 години

Аз искам повече жени на строежите, в казармата и складовете, стига с тия офиси.

21

Анонимен

преди 9 години

Не, Станишев е идеална !!!

20

нормален

преди 9 години

Ами ей му я на Кончита Вурст.

fallback