Снимка: архив, Reuters
fallback

В квартал Ньоребро на Копенхаген беше открита първата в Дания голяма джамия с минаре, съобщиха ИТАР-ТАСС.

Джамията е построена благодарение на осигурените от Катар 20 милиона евро, отбелязва Франс прес.

Досега мюсюлманите в страната имаха една неголяма джамия за около 50 богомолци в град Видове. Откриването на комплекса с площ от 6700 кв. м, включващ освен джамията културен център, телевизионно студио, спортна зала и ресторант, е истинска победа след годините на политически спорове и протести на жителите в района.

Новият храм се намира в предградие на датската столица, населено предимно с имигранти, и може да поеме 700 до 900 богомолци. Местоположението на джамията никак не допринася за това тя да се превърне в символ на интеграцията, както се надяваха много от живеещите в Дания около 200 000 мюсюлмани.

Датчаните се отнасят нееднозначно към втората религия в страната, повлияни от десетгодишното управление на Датската народна партия (2001-2011 г.) и ожесточените реакции на публикуваните през 2005 г. в датския в. "Юландс постен" карикатури на пророка Мохамед.

Министър-председателят, кметът на Копенхаген, лутеранският епископ на града, членовете на кралското семейство и ръководителите на повечето парламентарни партии отклониха поканата да присъстват на церемонията по откриването. Събитие беше уважено единствено от един заместник-кмет на столицата и от католическия епископ на града, както и от делегация на Катар.

Според анализатори това отношение отчасти се обяснява с факта, че джамията е финансирана основно от емира на Катар, а много хора в Дания се опасяват, че чрез спонсорството емирството ще добие влияние върху датските мюсюлмани.

Датското движение "Да спрем ислямизацията" подготвяше протест пред джамията, но в последния момент полицията забрани акцията.

В интервю за датския в. "Берлингске" датският министър на правосъдието Карен Хакеруп днес каза, че не знае "кой в действителност стои зад копенхагенската джамия". "Те имат право да вярват в онзи бог, който искат, но датската служба за сигурност и контраразузнаване също има право да не ги изпуска от очи и ние смятаме това за необходимо", добави министърката.

Много мюсюлмани се чувстват нежелани в Дания и това затруднява интеграцията им в датското общество, каза в интервю за Датското радио представител на Ислямския съвет на Дания.

Според ИТАР-ТАСС мюсюлманите представляват 4,5 процента от датското население, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 9 години

Ислямът е бизнет също както и другите религии,трябва да го знаете.

51

маймун дере

преди 9 години

кико: има още по-отвратителна религия и от исляма и това е юдаизма.Запознай,се малко с него и особено с талмуда и косите ти не просто ще настръхнат,ами направо ще окапят.Позаинтересувай се.Полезно е и отваря заспали очи.

50

диалектика

преди 9 години

А,разгеле!Скоро ще закрият последната катедрала,без камбанария.Да им е честито,ама и за това ние и румънците ще им бъдем виновни.Затова,имам предложение,в скоро време да принудим,т.н "народно събрание",да вземе решение за излизане от еврогейщината.

fallback