Снимка: архив, Reuters

Блокирането на проекта "Южен поток" от Европейската комисия е предупреждение за страните, които се стремят да сключат споразумение за асоцииране с Европейския съюз. Това заяви днес постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Чижов посочи, че правителството на България е било подложено на изключителен суров натиск, преди да се съгласи да замрази подготовката за строителството на "Южен поток".

"Отбелязвам, че Еврокомисията постъпи така със страна, която е пълноправен член на ЕС. В този смисъл това е сигнал за държавите, които претендират за статут на асоциирани членки, предполагащ значително по-малко възможности за отстояване на собствено мнение. Надявам се, че този сигнал ще бъде чут в Киев, Тбилиси и Кишинев", каза Чижов.

Още по темата
Молдова и Грузия планират да подпишат споразумение за асоцииране с ЕС на срещата на върха на 26 и 27 юни, а Украйна се надява същия ден да приключи подписването на икономическата част на документа.

Според условията на споразуменията тези държави ще трябва да приведат законодателствата си в съответствие с нормите на ЕС и изцяло да отворят пазарите си за европейски стоки, припомня ИТАР-ТАСС.

Блокирането на изпълнението на проекта "Южен поток" от ЕК е свързано с кризата в Украйна, заяви също така Чижов.

"Има преки доказателства, че действията на Европейската комисия спрямо "Южен поток" са пряко свързани с кризата в Украйна", подчерта Чижов.

Той припомни, че "в едно от последните интервюта пред германски медии еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер пряко обвърза въпроса за строителството на "Южен поток" със ситуацията в Украйна".

"Южен поток" безусловно има непосредствено отношение към Украйна, тъй като след неговото построяване страната ще се лиши от монополния си транзитен статут", подчерта Чижов.

Според руския постоянен представител в ЕС блокирането на "Южен поток" може да се разглежда като "заобиколен преход към икономически санкции спрямо Русия".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase