Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер може да се оттегли от надпреварата за приемник на Жозе Барозу начело на следващата Европейска комисия, след като няколко европейски лидери се опитаха да блокират кандидатурата му, пише днес британският всекидневник "Телеграф".

Oще по темата
Кореспондентите на вестника в Брюксел твърдят, като се позовават на дипломатически източници, че Юнкер, смятан от критиците си за недостатъчно реформаторски настроен, е загубил подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел.

Г-жа Меркел през последните дни неколкократно заявяваше, че правителството й стои зад Юнкер.

Но тя не само не изрази лична подкрепа за него на среща тази седмица с британския си колега Камерън, ами неофициално се обявила против кампанията му за поста.

"Телеграф" цитира думите на европейски дипломат: "След срещата на Г-7, на която стана ясно, че Италия иска друг кандидат, Юнкер осъзна, че всичко е свършило. Но в крайна сметка Меркел е тази, която го поряза."

Ренци и Меркел настоявали да бъде намерена жена като консенсусна фигура за председател на комисията.

Двете най-вероятни кандидатки са литовската президентка Далия Грибаускайте, бивш еврокомисар по бюджетните въпроси, и датската премиерка Хеле Торнинг-Шмит, която е омъжена за Стивън Кинък, син на бившия британски лейбъристки лидер Нийл Кинък.

За поста бе спрягана и Кристин Лагард, шефката на МВФ, но тази седмица тя изключи възможността да се кандидатира.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

САМО АТАКА!!!

преди 9 години

ТАЯ МУМИЯ ЮНКЕР ТОЛКОВА МЪКА И 4ОВЕШКИ СТРАДАНИЯ Е ПРИЧИНИЛ С ДЕЙСТВИЯТА СИ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОБСЪЖДА ЗА НЕГО В КОЙ ЗАТВОР ДА ЛИЖИ А НЕ ДАЛИ ДА ЗАЕМЕ ОПРЕДЕЛЕН ПОСТ.КОНСЕНСУСНАТА ФИГУРА ЩЕ БЪДЕ КОНЧИТА ВРУСТ КОЯТО ЩЕ ДОЙДЕ ЗА ВСЪПВАНЕТО СИ В ДЛЪЖНОСТ ДИРЕКТНО ОТ ГЕЙ ПАРАДА В ИТАЛИЯ С ПВЦ СПИРАЛА В ГАЗА, ЖИЛИРАНИ ЦИЦИ И НЕБРЪСНАТА БРАДА ЗА ДА БОЦКА ВСИ4КИ КОИТО Я ЦЕЛУВАТ ЗА ДА Я ПОЗДРАВЯТ ЗА ПОСТА.НАКРАТКО ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВАТ ИЗВРАТЕНИТЕ ЦЕННОСТИ НА ЕС.ЗАТОВА ВЪН НА БГ ОТ ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И НАТО.

15

Peshonizer

преди 9 години

Енглисите да пият една студена вода и да седят мирно под немският бутуш. Щото иначе Шмъркел ще ги напляска и ще има пак да хленчат...

14

Анонимен

преди 9 години

Малко се съмнявам фрау Ангелина да отстъпи, но ако не щат Юнкер ще сложи някой Месершмит, та тоя ЕС си е Четвъртия райх, ингилизите нямат думата!

fallback