Снимка: архив, Reuters
fallback

Не блокираме "Южен поток", а искаме той да отговаря на европейското законодателство. Това заяви на пресконференция Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, в отговор на въпроси, свързани с предприетата от Европейската комисия наказателна процедура срещу България, предаде БТА.

Многократно и ясно заявихме, че вложенията във всяка енергийна инфраструктура в ЕС трябва да бъдат съобразени с всички европейски правила - за енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. ЕК вече изясни, че сключените междуправителствени споразумения с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" не отговорят на съответните изисквания. Тези споразумения не съответстват на основни положения от третия енергиен пакет, поясни Сабине Бергер.

Oще по темата
В началото на тази година бе обособена работна група с представители на ЕК и на Русия, досега се състояха две заседания на техническо равнище. Обръщането на Русия към Световната търговска организация с жалба срещу третия енергиен пакет подкопава основите на тази работна група. Затова в своята европейска енергийна стратегия ЕК настоя за спирането на "Южен поток" до пълното му съобразяване с европейското законодателство.

Проектът трябва да бъде преразгледан според приоритетите на ЕС в областта на енергийната сигурност, допълни Бергер.

Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, отбеляза, че ЕК е изпратила вчера официално писмо до България за нарушения на европейското законодателство в областта на обществените поръчки по отношение на "Южен поток". Предприехме тази наказателна процедура, защото работата по газопровода ще започне всеки момент, трябваше да действаме спешно, поясни той.

Очакваме и от останалите държави от ЕС, част от пътя на газопровода, да сключват договори с обществени средства в пълно съответствие с договорите на Общността, допълни Коломбани в отговор на въпрос защо ЕК действа само срещу България. Ако е необходимо, ще вземем мерки (и срещу останалите държави от ЕС по трасето), посочи той.

Според нас България не е спазила законодателството в областта на обществените поръчки. Основната ни тревога е, че дружеството "Южен поток-България" е получило договор да проектира, финансира, изгради и използва газопровода без прозрачна и конкурентна процедура, необходима за подобни случаи. Европейското законодателство предвижда правила за прозрачност, недискриминация и еднакво отношение, уточни Коломбани.

Второто ни опасение е, че междуправителственото споразумение (на София с Москва - бел. кор.) предвижда договори с подизпълнители, които могат да бъдат сключени с предпочитание към български и руски дружества, без публикация в Официалния вестник на ЕС. Това също е в разрез с европейските правила за обществените поръчки, заяви говорителят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 9 години

Аман от третополова дейност от страна на ЕС!

76

ААА!

преди 9 години

Ето каква била работата - нямало ЕС изпълнители! А всички пари ще отидат в руски и български фирми! НЕ отговаря на ЕС правила! Не на ЮП!Друго си е да ти дават пари по Европрограма за развитие на селските райони , с които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да купиш трактор от Холандия, плуг от Германия, варел за мляко -от Белгия, да се консултираш с консултант от Франция по френски ценоразпис и т.н.НЕ ОТГОВАРЯ НА ЕС ИЗИСКВАНИЯ!То и Яценюк каза, че украйна е надежден партньор и да се спира ЮП. ТОва е.

75

Анонимен

преди 9 години

До 78От кога не си си вземал хапчетата ?

fallback