Крал Хуан Карлос. Снимка: Reuters

Испанският крал, 76-годишният Хуан Карлос, дълго време беше обичан в родината си, защото помогна на Испания да обърне страницата на франкистката диктатура. В последно време репутацията му беше опетнена от скандали, свързани както с него, така и с близки членове на неговото семейство, пише Франс прес.

Хуан Карлос сплоти народа си на 23 февруари 1981 г., когато се изправи срещу пучистите от Цивилната гвардия, опитали се да извършат преврат и окупирали сградата на парламента.

Тогава Хуан Карлос, облечен във военна униформа, нареди в обръщение по телевизията на пучистите да се върнат в казармите си.

Още по темата

Като осуети този опит за преврат, извършен от полковник лейтенант Антонио Техеро, определен през 1969 г. от диктатора Франсиско Франко за негов приемник, кралят се превърна в герой на демократичния преход на Испания.

Сред левицата имаше подозрения, че първоначално Хуан Карлос е насърчил пучистите, припомня Ройтерс. В крайна сметка обаче с речта си на 23 февруари 1981 г. той спечели уважението дори на заклетите републиканци.

Хуан Карлос беше коронясан на 22 ноември 1975 г. Тогава той беше на 37 години. Това стана два дни след смъртта на Франко. През всичките години на властването си Хуан Карлос ръководи страната си от излизането от диктатурата към присъединяването към ЕС.

Кралят се открояваше със семплите си обноски, което му спечели репутацията на човек, близък до народа. Той водеше и дискретен начин на живот. Хуан Карлос беше и страстен почитател на спорта, в частност на ските и на яхтинга.

Крал Хуан Карлос е роден на 5 януари 1939 г. в Рим и е внук на крал Алфонсо Осми, заминал в изгнание със семейството си след установяването на Втората република през 1931 г. Бащата на Хуан Карлос - дон Хуан, пряк наследник на престола, никога не е бил монарх, защото беше отстранен от Франко заради прекалено либералните си идеи. Диктаторът, който се сражаваше срещу републиканските сили, избра сина на дон Хуан да го наследи начело на страната.

През 1948 г. Франко извиква в Испания Хуан Карлос, който тогава е едва на 10 години и му дава възможност да продължи образованието си далеч от родителите си, които по онова време са в изгнание в Португалия. В родината си Хуан Карлос учи както във Военната академия, така и право и икономика.

След като се възкачва на престола, Хуан Карлос се отърсва от тежкото франкистко наследство и оглавява прехода към демокрация след четирите десетилетия на диктатура /1939 г. - 1975 г./ и на Гражданската война /1936 г. - 1939 г./

Хуан Карлос бързо узаконява политическите партии, определя за премиер бъдещия центрист Адолфо Суарес и го натоварва със задачата да организира избори и референдум за нова конституция през 1978 г., повеждайки страната по пътя към демокрацията. В нощта на 23 февруари 1981 г. се намесва, за да предотврати опита за преврат.

"Знаех си, че военните ще се подчинят на заповедта ми, защото бях избран от Франко и защото бяха учил във Военната академия и бях спечелил приятелството на повечето от тях", казва Хуан Карлос по повод намесата си за предотвратяване на преврата.

"Те се подчиниха най-вече защото бях главнокомандващ на испанските въоръжени сили", спомня си кралят.

В личен план Хуан Карлос се жени през 1962 г. в Атина за принцеса София, голямата дъщеря на гръцкия крал Павел Първи.

Младото семейство се настанява в двореца Сарсуела край Мадрид. Трите им деца Елена, Кристина и Фелипе се раждат съответно през 1963 г., 1965 г. и 1968 г.

Проблемите за Хуан Карлос и за испанската монархия започват още през 2004 г. с породилата много полемика сватба на принц Фелипе с разведена жена от народа - журналистката Летисия Ортис.

През 2007 г. нещата се влошиха с развода на инфантата Елена със съпруга й Хайме де Маричалар.

От няколко години другата инфанта Кристина и съпругът й Иняки Урдангарин са разследвани и обвинявани в корупция.

Кралят пък имаше поредица от здравни проблеми. През май 2010 г. се оперира заради доброкачествен тумор на белия дроб.

През зимата на 2012 г. той беше приет за лечение за фрактура в областта на таза, която получи по време на скъп лов на слонове в Ботсвана в разгара на икономическата криза. Именно това породи скандал в Испания и принуди краля на 18 април 2012 г. да направи ново историческо обръщение към народа си, в което поднесе извиненията си за допусната грешка и каза, че тя няма да се повтори.

Испанците свързват Хуан Карлос с още няколко исторически момента, допълва Ройтерс. Така например той прегърна капитана на испанските национали по футбол Икер Кастиляс, след като те спечелиха европейския шампионат по футбол през 2008 г. На среща на върха през 2007 г. кралят прекъсна тогавашния венецуелски президент Уго Чавес с думите: "Защо не вземеш да млъкнеш" и тази реплика се превърна в популярен рингтон, посочва Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase