Снимка: Bulgaria On Air

Нова Европа с по-голяма заетост, по-строг контрол върху банките и по-малко евроскептицизъм обещаха кандидатите за председател на Европейската комисия в заключителния дебат преди евроизборите.

Мартин Шулц (ПЕС, Германия), Жан-Клод Юнкер (ЕНП, Люксембург), Ска Келер (Зелени, Германия), Алексис Ципрас (Европейска левица, Гърция) и Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) предложиха решения на икономическите проблеми пред Общността и представиха различни сценарии за излизане от кризата.

Жан-Клод Юнкер защити мерките за икономии с мотива, че ако няма ред в публичните финанси, няма инвестиции. Той се обяви за използване на възможностите, които дава дигиталният пазар, както и за пълна мобилност на трудовия пазар.

Мартин Шулц обеща комбиниран подход - бюджетна дисциплина и мерки за растеж, а Ги Верхофстад заяви, че всяко затягане на коланите ще води до трупане на повече дълг. Позиции против нови рестрикции изразиха също Ска Келер и Алексис Ципрас.

„Трябва най-после да бъде сложен край на мерките за икономии. Трябва да спрем тази параноя, носеща името „дълг“. Лекарството за излизане от кризата е създаване на работни места и мерки за икономически растеж“, заяви Ципрас. Кандидатите се съгласиха, че банките трябва да бъдат по-строго регулирани и да понасят тежестта при финансови затруднения.

Юнкер и Шулц посочиха Банковия съюз като значим успех. Верхофстад се обяви за по-голяма интеграция на цифровите и енергийните пазари и създаването на европейските Apple или Google.

„Ако успеем да финализираме споразумението за свободна търговия със САЩ, всяко едно европейско домакинство ще повиши годишните си доходи с 545 евро! Аз подкрепям идеята за въвеждане на минимално заплащане в Гърция или която и да било страна в Европа! Искам да виждам как хората берат плодовете на своя труд,“ посочи Жан-Клод Юнкер.

„Комисията в момента води тайни търговски преговори при закрити врата. В Брюксел имахме граждани, които мирно протестираха срещу търговското споразумение със САЩ. Какво стана с тях – ами бяха арестувани! Това не е Европейският съюз, който аз искам. Не желая такива споразумения', коментира на свой ред Ска Келер.

Почти на една позиция бяха кандидатите за председател на ЕК по отношение на европейската политика към Русия, свързана с кризата в Украйна. Според кандидатите е необходим по-голям натиск върху руския държавен глава Владимир Путин.

Според Юнкер не е изключено в скоро време да бъдат въведени икономически санкции, Мартин Шулц призна, че ситуацията преминава в гражданска война.

„Гари Каспаров е прав! Ние се отнасяме твърде леко към Русия и в частност към руския президент Владимир Путин! Това, което трябва сега да направим, е да създадем сериозни, персонални санкции срещу хора от близкото обкръжение на руския президент. Изглежда това е единственият език, който той разбира,“ заяви на свой ред Ги Верхофстад.

Окончателната дума за избор на председател на ЕК ще имат европейските лидери, като предложението им трябва да бъде одобрено от ЕП. Съмненията, че с тази възможност вотът на гражданите може да бъде подменен, провокира острата реакция на кандидата на ПЕС Мартин Шулц.

„Държавните глави и правителствените лидери на страните-членки могат да правят, каквото си поискат в разговори при закрити врата. Но вече не те определят председателя на Европейската комисия! Край на това, той вече не е резултат от договорки, а е резултат от гласуване. Един от кандидатите тук ще бъде следващият председател. Това е ясно, ако бъде номиниран друг, просто няма да получи подкрепа на мнозинството в Европарламента“, заяви Шулц.

49 телевизионни канала на 24 езика предаваха пряко дебата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase