Снимка: Ройтерс
fallback

Евроскептицизмът набира все по-голяма скорост. От доклад на Европейския съвет за външна политика става ясно, че националистическите партии в различни европейски държави имат сериозен шанс да привлекат много избиратели на насрочените за 25 май избори за евродепутати, съобщи Bulgaria On Air.

Особено вероятно е евроскептиците да спечелят високи проценти в три големи държави членки: Франция, Италия и Великобритания, да станат водеща политическа сила в Гърция, Чехия и Холандия и да увеличат влиянието си в Дания, Австрия, Литва, Унгария и Финландия.

От Европейския съвет подчертават, че подобни партии са в състояние да забавят интеграцията в еврозоната и да разклатят легитимността на Европейския проект в момент, когато от Европа се очакват решителни и единни действия. Според много от участниците в проучването в момента ЕС е равносилен на повече имигранти, а политическият дебат в Брюксел е изпразнена от съдържание битка.

Авторите на доклада със заглавие "Как да отговорим на надигащия се евроскептицизъм" твърдят, че проевропейските партии трябва да подчертаят традиционните политически идеи, например отговорите на предизвикателствата, пред които е изправен ЕС, и не трябва да подхранват усещането, че формират картел на ниво елити, който ръководи ЕС в ущърб на гражданите.

През 2007 проучване на Евробарометър посочи, че 52% от европейските граждани гледат позитивно на ЕС. Днес обаче само 31% споделят такова мнение. От 15% през 2007 г. процентът на тези с негативно отношение е нараснал на 28%.

"Евроскептиците могат само да задълбочат разделенията, които се появиха в Европа между Севера и Юга, кредиторите и длъжниците, страните в еврозоната и страните извън нея, и то във време, когато Европа отчаяно се нуждае от решителни действия", коментира един от авторите на доклада Хосе Игнасио Торебланка.

Вълната на евроскептиците може да се окаже по-разрушителна и от появата на "Чаената партия" в САЩ, опасяват се анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Иван Кавхан

преди 9 години

Защо ЕС допуска и поощрява и всячески се опитва да ни налага гнусотии включително чрез закони забраняващи "дискриминацията" на ***? Това не е случайно - цели се тотална подмяна и трансформация на цялата европейска култура и ценности основани върху Християнството, като се налагат администранивни и наказателни мерки върху нас за да приемем извращенията за нещо нормално. Така децата ни ще израстнат с представата че *** и извращенствата са нещо нормално, ИСТИНАТА ще стане "нетолерантна"

63

Иван Кавхан

преди 9 години

Още - лъжливата доктрина за вината на човечеството за глобално затопляне, истинската цел - да се спре индустриалното развитие и благоденствието което то носи и да се върнат хората в мизерни условия на живот. И още - лъжливата доктрина че демоните ще дойдат като възвишени учители да спасят земята под формата на извънземни. Още - масовото навлизане на окултизма, окултизма е изрично забранен в Библията зощото произтича от демони. И още и още и още.

62

Иван Кавхан

преди 9 години

Друго - появата на травестити и *** и приемането им за нещо нормално. В езическите вярвания хермафродитите били на особена почит - обърнете внимание на "статуята на свободата" която всъщност е символ на сатаната подарена от френските окултисти на американците - не може да се каже дали е мъж или жена защото всъщност изобразяваОще - промиване на мозъците на хората че всичко е създадето от сляпа случайност - теория на еволюцията вместо истината че всичко е СЪТВОРЕНО.

fallback