Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Икономисти ще обсъдят днес състоянието на българската енергетика с представители на кабинета на еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер. Идеята за срещата дошла, когато станало ясно какъв е проблемът в сектора и колко компании и потребители могат да бъдат засегнати от него, обясни координаторът на Инициативата „Да спасим енергетиката" Красен Станчев пред Bulgaria On Air.

„Отиваме да кажем какво мислим за това, което се случва в България, и какви са възможните изходи. Едно от възможните решения е създаването на Енергиен борд, което може да се разглежда и като омбудсман в енергетиката, като не става дума толкова за одит на отделните дружества, колкото на проблемите в системата и какви са възможните негативни ефекти в други отрасли“, заяви Станчев.

На въпрос какво се случва с финансовата част на системата, икономистът заяви, че е трудно да се отговори, тъй като отчетите на държавните компании не били публично представени.

„Това, което знаем, е, че в шапката на енергийния сектор - в БЕХ, се натрупват рискови задължения, свързани с новия заем и с повторението на АЕЦ „Белене“ с проекта „Южен поток“, коментира Станчев.

Той поясни, че основният повод за инициираната среща в Брюксел е това, че обединилите се в инициативата икономисти смятат, че има проблем в държавните дружества и той се развива от 2006 година досега.

„Смятаме, че Енергийният съвет дава възможност на държавните органи, на участниците в отрасъла, да се предложат решения и да се направят политики, които не биха били популярни, защото очевидно трябва да се променят цените, да се даде независимост на регулатора за оценка и работа, и възможност за защита на населението“, коментира икономистът.

Това, което е очевидно по думите на експерта, е, че ще има наказателни процедури заради „Южен поток“ и ситуацията в разплащателната система в енергетиката.

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Чугуни

преди 9 години

Ако бяха отишли при путята щехте да изпаднете в оргазЪм!

3

Анонимен

преди 9 години

Пусна се продажната скрита артилерия Крясо икономиста! Мисли, че ще излъже някого кому служи, сили се да прокарва пълна зависимост от непочтени, енергийни сили на Кончито-саламите т.е. Европа. И кой ще ни наказва за Южен поток, бе демократе, бе ***, с какво право? Бесен си, че проявяваме някаква независимост! Ние що васали ли сме, роби ли сме, или суверенна държава, нямаме ли наши интереси. Такива подлеци направиха България от бедна най-бедна. Кого заблуждаваш с евтини внушения? Европа доказа, че изпълнява завета на Чърчил да я няма България.

2

Рогачев

преди 9 години

Следващите ***......без армия (направиха ни "професионална")...без окнтрол върху валутата (направиха ни валутен борд)сега искат и енергиен "борд"Каква държава сме ние бе? До кога бе малумници?Докато виснете по дърветата с главата надолу?Вендета до 9-то коляно... *** безродни!!!

fallback