Барак Обама Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама е подчертал "необходимостта САЩ, ЕС и другите страни партньорки да се подготвят да отговорят на руска ескалация" в Украйна с налагане на нови санкции, предадоха световните агенции.

Обама е заявил, че ситуацията в Източна Украйна буди тревога. Това се казва в съобщение на Белия дом, публикувано след разговора на американския президент му с германския канцлер Ангела Меркел. "Проруски сепаратисти, очевидно с подкрепата на Москва, продължават да водят организирана кампания на саботаж и провокации, целяща да разтърси и дестабилизира Украйна", се посочва в документа.

"Лидерите на САЩ и Германия отново призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна", се казва в съобщението, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Обама и Меркел са обсъдили и въпроси, засягащи предстоящата среща на министрите на външните работи на Украйна, Русия, САЩ и върховния представител на ЕС за външната политика.

Обама и Меркел са изразили подкрепата си и за усилията на украинското правителство за извършване на конституционна реформа, децентрализация и произвеждане на демократични избори.

От съществено значение ще бъде финансовата подкрепа на международната общност, са подчертали те, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase