Барак Обама. Снимка: Reuters

Първото посещение на президента на САЩ Барак Обама в Брюксел, което започна късно снощи, днес ще бъде обезпечено от 1200 белгийски полицаи, от 300 американски служители по сигурността, както и с половин милион евро от бюджета на Белгия, съобщиха местни медии.

Очаква се Обама да остане на белгийска земя по-малко от 24 часа. Той ще участва днес в заседанието на Съвета ЕС-САЩ.

Делегацията му наброява 1200 души, сред които 200 журналисти.

Още по темата

Авангардът на американския президент разчита на общо пет самолета, два транспортни и пет бойни вертолета, две лимузини и още 10 автобуса и 35 автомобила, включително линейка с операционна зала. Всичко това даде повод на медиите да определят антуража на Обама като "XXL".

Обама, който бе посрещнат във военновъздушната база "Мелсбрьок", северно от летище "Завентем", от краля на Белгия Филип и белгийския премиер Елио ди Рупо, може би нощува в хотел в центъра на Брюксел. Периметърът бе залят от полиция в късния следобед вчера, а днес се очаква да бъде частично блокиран.

Десетина минути преди и след придвижването на американския президент по дадено трасе движението на пешеходци и автомобили ще бъде прекъсвано. Капаците на шахтите и кошовете за отпадъци в центъра на белгийската столица са заварени от съображения за сигурност. Затворени са няколко спирки на метрото, а някои автобусни и трамвайни линии са с променен маршрут. Жителите на Брюксел са посъветвани днес да не ползват автомобилите си, а възможностите за паркиране в центъра са силно ограничени.

През последното денонощие в Брюксел протестираха граждански организации, които критикуваха продължаващото съществуване на затвора "Гуантанамо". Протестиращите бяха облечени като затворници - в оранжеви гащеризони и с черни качулки на главите. Правозащитниците от "Амнести интернешънъл" протестираха за това, че САЩ не са отменили смъртното наказание, както и срещу използването на безпилотни самолети без законова уредба, довело до множество цивилни жертви.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase