Снимка: архив, Reuters

Българин е единият от двамата души, които са загинали в белгийския град Ипър, където избухна граната от Първата световна война, съобщиха местни медии.

Злополуката е настъпила при изкопни работи вчера следобед на обект в индустриална зона. Българският гражданин е издъхнал от раните си в близка болница. Той работел за белгийско дружество, занимаващо се с поставянето на изолации. Българинът не е бил регистриран в Белгия.

Втората жертва е турски гражданин с постоянно жителство в Белгия. Турчинът е загинал на място. При злополуката са били ранени още двама турци, единият от които е пострадал тежко, а другият е с леки поражения.

Въпреки че съществува фонд за обезщетение на пострадали при подобни случаи, семействата на загиналите няма да могат да се възползват от него, тъй като не са белгийци. Преди дни в посочения район са били открити стотици или дори хиляди невзривени боеприпаси от началото на миналия век, с чието прочистване са заети специални части на белгийската войска.

Уточнява се, че прокуратурата ще разглежда случая като трудова  злополука.

В периода 1914-1915 г. Ипър е бойно поле, през което преминава траектория за нахлуването на германската армия във Франция. В битките за града загиват близо половин милион души, като в сраженията срещу германските войски се бият французи, британци и канадци. Тогава за пръв път в историята е използван горчичен газ (от германците) - бойно отровно вещество, познато  повече като иприт.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase