Снимка: архив, Reuters

Апелативният съд в Лондон постанови, че съдиите в Англия и Уелс могат да продължат да издават доживотни присъди без право на замяна. Решението бе взето въпреки искане на Европейския съд по правата на човека Великобритания да преразгледа строгостта на това наказание, предаде БНР. Отпадането на доживотния затвор се обсъжда в момента и в България като част от новия Наказателен кодекс.

През юли 2013 г. Европейският съд в Страсбург постанови, че осъдените на доживотен затвор престъпници в Обединеното кралство трябва да имат възможност да обжалват своите присъди след 25 години. Европейските магистрати посочиха, че сегашните разпоредби на Острова нарушават човешките права на лишените от свобода.

Петимата висши съдии от Британския апелативен съд обаче стигнаха до заключението, че европейските им колеги не са прави. Те се аргументираха с това, че законът дава възможност най-тежката присъда в Англия и Уелс да бъде заменена „при изключителни обстоятелства“ с по-малък затворнически срок по решение на министъра на правосъдието. Поради това правото на съдиите да издават доживотни присъди е в пълно съответствие с Европейската конвенция за правата на човека, обяви върховният съдия Лорд Томас.

Постановлението на Апелативния съд идва в момент, когато в Обединеното кралство се провежда дискусия дали страната не трябва да преразгледа отношенията си с Европейския съд. Въпреки че той не е структура на ЕС, неговите решения подклаждат по-широкия дебат за това дали Великобритания не отстъпва твърде много правомощия на Европа.

Решението на Британския апелативен съд ще даде възможност да бъдат приключени няколко важни дела на Острова. Сред тях е процесът срещу двама мюсюлмански екстремисти, които през май 2013 г. намушкаха до смърт британски войник в Лондон. Съдията по делото беше отложил тяхната присъда, докато висшите магистрати не се произнесат по въпроса за доживотното наказание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase