Снимка: Reuters

Европейският парламент и Европейската комисия изразиха решителната си готовност да останат солидарни с България по въпроса със сирийските бежанци.

На пленарната сесия в Страсбург еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом заяви, че постиженията на българските власти в овладяването на ситуацията трябва да бъдат признати, но и че все още обстановката буди сериозни тревоги.

Малмстрьом призова всички държави от ЕС да отворят границите си за бежанците, за да може тежестта да бъде разпределена по-равномерно.

От името на председателството на Съвета на ЕС гръцкият министър на външните работи Евангелос Венизелос посочи, че онези, които поемат основната тежест от миграционните потоци, се нуждаят от подкрепа.

България е силно изложена на този натиск и сме готови да направим всичко по силите си, за да помогнем за справяне с това препятствие, добави той.

Групата на Европейската народна партия се обяви за финансова солидарност с България и призова държавите в ЕС да увеличат квотите бежанци, които приемат.

Групата на социалистите и демократите също призова за солидарност с нашата страна, като отбеляза, че броят на бежанците у нас неколкократно надхвърля възможностите за прием, ъобщи БТА.

Възможностите на България са ограничени и е необходима бърза финансова подкрепа, допълниха представителите на АЛДЕ.

По мнението на евродепутатите от Европейската обединена левица/Северна зелена левица, положението със сирийските бежанци в България е скандално.

Според тях изграждането на стена по границата с Турция е неприемливо.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase