Надежда Нейнски Снимка: neynsky.eu

"Ако в разгара на икономическата криза се говореше за Европа на две скорости - на финансово-дисциплинираните държави и на онези с лошите финанси, днес ставаме свидетели на ново разделение - между богатата Западна Европа с нарастващи националистически и протекционистки тенденции и бедната Източна Европа с нейните проблеми и емигранти". Това отбеляза в писмено изказване в дебата за свободно движение на хора в Европейския парламент евродепутатът Надежда Нейнски.

Тя настоя, че това противопоставяне е не само тъжно, но и опасно, съобщи нейният офис.

"То ни връща години назад като манталитет и подлага под съмнение успехите на европейското обединение. Както по време на финансовата криза Европа прояви солидарност с държавите в затруднение, така и днес Европа трябва да защити България и Румъния, които настояват да бъдат уважавани труда и способностите на техните граждани", посочи Надежда Нейнски.

Според нея дебатът за миграцията се е превърнал в дебат за духа на Европейския съюз и равенството на държавите-членки.

"През последните месеци станахме свидетели на ожесточен дебат, в който българи и румънци бяха набедени за всичко лошо, което ще се случи в шестте държави с отпаднали ограниченията за работа от 1 януари. Данните за икономическите ползи от миграцията, за желанието за работа на българи и румънци, за малкия брой хора, които реално ще напуснат родните си места, не можаха да убедят някои политици да не се поддават на популистка предизборна кампания", заявява евродепутатката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase