Крал Хуан Карлос. Снимка: Reuters
fallback

Почти две трети от испанците искат кралят им да абдикира и да предаде короната на сина си според проучване на общественото мнение, публикувано вчера – на рождения ден на монарха, което показа също, че той има рекордно ниска популярност, предаде Ройтерс.

Крал Хуан Карлос, който е на трона от 38 години, някога бе един от най-обичаните монарси в света, уважаван заради ролята му за връщането на Испания към демокрация през 70-те години на 20 век след смъртта на диктатора Франко, но испанците постепенно се разочароваха от продължителното разследване за корупция срещу дъщеря му принцеса Кристина и съпруга й, още повече в момент на икономическа криза и масова безработица.

Рейтингът на краля понесе също тежък удар през април 2012 година, когато той претърпя злополука по време на лов на слонове в Ботсвана - скъпо сафари, пазено в тайна преди инцидента, на фона на драстични бюджетни съкращения.

Според проучването на "Сигма Дос", публикувано във в. "Мундо", 62 процента от испанците смятат, че кралят трябва да се оттегли, в сравнение с 44,7 процента през една година. Само 41,3 процента от анкетираните имат добро или много добро мнение за краля, докато преди две години те са били над 76 процента.

По-младите испанци, които не са били родени по времето на Франко, са преобладаващо за абдикация. Престолонаследникът принц Фелипе, на 45 години, все пак запазва положителен рейтинг от 66 процента и повечето от анкетираните смятат, че монархията може си върне престижа, ако той поеме трона.

Поредица операции на тазобедрените стави и гърба и други здравословни проблеми подхраниха спекулации, че 76-годишният крал може да абдикира, но в ежегодната си реч на Коледа той отново заяви, че не планира подобна стъпка, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Симо бандита

преди 10 години

Хич да не ти пука братчеде .... аз за 800 дни еах българите

fallback