Снимка: архив, Reuters
fallback

Заплаха за атентати в Белгия утре е поместил на страницата си във Facebook мюсюлманин на 21 години, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

В информацията пише, че нападенията се предвиждат утре, когато се отбелязва празникът Свети Силвестър.

Уточнява се, че подобна заплаха е била получена също от кабинета на министъра на отбраната Питер де Крем, както и от редакцията на един от националните всекидневници. Допълва се, че службите за сигурност приемат заплахата "много сериозно".

Според съобщението на младежа предстои да бъдат ударени Атомиумът - един от символите на Брюксел, както и търговската улица в Антверпен. Предупреждавам мюсюлманите да не участват в празненствата за Нова година и да не се събират с неверници, пише авторът на заплахата. Той се подписва с псевдонима Маджлис Шура Муджахидин (в превод от арабски "консултативен съвет на мюсюлманските бойци"). Уточнява се, че този профил е бил създаден в началото на годината от представители на саморазпусналата се екстремистка ислямистка групировка "Шериат за Белгия" от Вилворд, предградие на Брюксел.

Охраната около Атомиума бе повишена в средата на декември, след като в YouTube бе разпространено видео на младеж от Антверпен, заминал на джихад в Сирия. Във видеопосланието си той отправяше заплахи за взривяването на архитектурното съоръжение, посещавано постоянно от много местни хора и туристи с деца. През 2011 г. сходни заплахи срещу туристическия обект бе отправил и водачът на "Шериат за Белгия" Фуад Белкасем, който малко по-късно бе арестуван и пратен в затвора, а отскоро е поставен под домашен арест с условието да не ползва интернет и да не се свързва с бившите си сподвижници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Един българин

преди 10 години

Европа, приемайки мюсюлмански емигранти, се превръща в съвременна Троя, приела дървения кон ! Глупавите европейски политици, които изопачено тълкуват хуманността, започнаха да се усещат, но вече е късно !

11

Анонимен

преди 10 години

И след това ни учат как трябва да уважаваме религията на другия ... как да ги уважаваме, като това са болни хора, които имат за цел да наложат религията си на всяка цена. Тези същества трябва със закон да се избият, иначе те нас ще избият :( *** и мюсюлманин няма как да получат уважение! Смърт за тях!

10

тцЪ

преди 10 години

Интересно защо няма новина как християнин или пък будист заплашват с атентати... Само мюслитата се взривяват, щото са миролюбиви...

fallback