Снимка: архив, Reuters

Заплаха за атентати в Белгия утре е поместил на страницата си във Facebook мюсюлманин на 21 години, съобщиха местните медии, цитирани от БТА.

В информацията пише, че нападенията се предвиждат утре, когато се отбелязва празникът Свети Силвестър.

Уточнява се, че подобна заплаха е била получена също от кабинета на министъра на отбраната Питер де Крем, както и от редакцията на един от националните всекидневници. Допълва се, че службите за сигурност приемат заплахата "много сериозно".

Според съобщението на младежа предстои да бъдат ударени Атомиумът - един от символите на Брюксел, както и търговската улица в Антверпен. Предупреждавам мюсюлманите да не участват в празненствата за Нова година и да не се събират с неверници, пише авторът на заплахата. Той се подписва с псевдонима Маджлис Шура Муджахидин (в превод от арабски "консултативен съвет на мюсюлманските бойци"). Уточнява се, че този профил е бил създаден в началото на годината от представители на саморазпусналата се екстремистка ислямистка групировка "Шериат за Белгия" от Вилворд, предградие на Брюксел.

Охраната около Атомиума бе повишена в средата на декември, след като в YouTube бе разпространено видео на младеж от Антверпен, заминал на джихад в Сирия. Във видеопосланието си той отправяше заплахи за взривяването на архитектурното съоръжение, посещавано постоянно от много местни хора и туристи с деца. През 2011 г. сходни заплахи срещу туристическия обект бе отправил и водачът на "Шериат за Белгия" Фуад Белкасем, който малко по-късно бе арестуван и пратен в затвора, а отскоро е поставен под домашен арест с условието да не ползва интернет и да не се свързва с бившите си сподвижници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase