Снимка: Reuters

Може ли проституцията в една страна да бъде заличена като се наказват не хората, които предлагат телата си срещу пари, а тези, които плащат за секс услуги?

Според част от френските депутати отговорът е „да”, пише БиБиСи. Подготвяният нов закон вече предизвиква сериозни полемики, въпреки че тепърва ще влиза за обсъждане в парламента.

Законопроектът, внесен от управляващата Социалистическа партия, съдържа над 20 точки. Повечето от тях са насочени срещу разбиването на мрежите за проституция, контролирани от чуждестранни престъпни групи и борба с трафика на секс робини.

Но член 16 е това, което разбуни духовете във Франция, отбелязва БиБиСи. По силата на тази точка за първи път в историята на страната ще е престъпление да ползваш услугите на проститутка.

За първо доказано провинение наказанието ще бъде 1 500 евро. При повторно престъпване на закона глобата е в двоен размер.

Освен това нарушителят ще трябва да изкара специален курс за „вредите, нанасяни на обществото от проституцията”.

Според БиБиСи вероятността този законопроект да влезе в сила е много голяма.

Подобна разпоредба беше одобрена от депутатите от двете водещи партии още през 2011-та година. Но процедурно забавяне спря приемането на законопроекта тогава.

Сега дебатът по темата е в разгара си, тъй като гласуването е предвидено за края на месеца.

Противници на новия закон считат, че криминализирането на клиентите ще утежни ситуацията, тъй като проституцията ще се превърне в още по-сенчест бизнес. По тази начин жриците на любовта ще станат още по-уязвими и експлоатацията им от страна на безмилостни престъпни мрежи ще стане още по-жестока.

По последни данни във Франция има 20 хиляди проститутки, като 90% от тях са чужденки.
Критиците на законопроекта признават, че новите мерки може и да доведат до ограничаването на уличната проституция. Но в същото време „поръчването” на проститутки чрез интернет ще отбележи значителен ръст. А проследяването на сводниците по световната мрежа може да се окаже доста трудна задача.

Жени, които изкарват прехраната си с платен секс и не се под влиянието на подземния свят, също се недоволни. Те настояват, че новият закон ще застраши взаимоотношенията им с редовни клиенти, градени с години. Взаимоотношения, които се материализират в солидни приходи.

Защитниците на закона настояват, че резултатът ще е положителен и дават за пример някои страни като Швеция, където плащането за секс е престъпление и където има ефект от тази мярка.

Въпросът обаче е наистина реална цел ли е изкореняването на проституцията чрез нов закон във Франция?

Предстои да разберем отговора съвсем скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase