Снимка: Reuters

Британското кралско семейство ще се събере за кръщенето на сина на принц Уилям принц Джордж в параклиса на двореца "Сейнт Джеймс".

Церемонията ще е частна. Тя ще продължи 45 минути. Кръщенето ще бъде извършено от Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби. На церемонията ще присъства само един фотограф – Джейсън Бел, който ще направи официалните снимки, пише БТА.

Принц Джордж се роди на 22 юли 2013 г. Той е трети по ред в наследяването на трона след дядо си принц Чарлз и баща си принц Уилям.

С избора на мястото за церемонията се прекъсва установената традиция. Досега принц Уилям, баща му - принц Чарлз, и кралица Елизабет Втора са кръщавани в Бъкингамския дворец, а принц Хари - в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка "Уиндзор".

В параклиса на двореца "Сейнт Джеймс" кралица Елизабет Първа се е молила, преди да бъде победена испанската армада през 1588 г., а Чарлз Първи е получил причастие, преди да бъде екзекутиран през 1649 г. В него кралица Виктория се е омъжила за принц Албърт.

Параклисът има особено значение за принц Уилям, защото там е поставен ковчегът на майка му принцеса Даяна преди погребението й през 1997 г.

Принц Джордж ще бъде облечен в копие на кръщелна рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 г. Тя е носена от повече от 60 кралски бебета, включително и принц Уилям. Копието е направено от шивачката на кралицата Анджела Кели, защото оригиналът се е износил. За последен път той е облечен от лейди Луиз Уиндзор през 2004 г.

Очаква се фотографът Джейсън Бел да направи и първия портрет от повече от 100 години на монарх и трима негови преки наследници с кралица Елизабет, сина й принц Чарлз, внука й принц Уилям и правнука й принц Джордж. Предишната подобна снимка е правена през 1894 г. с кралица Виктория на кръщенето на правнука й, бъдещия крал Едуард Осми.

По повод кръщаването на принц Джордж на 8 октомври 2013 г. Кралският монетен двор на Великобритания пусна в продажба серия от монети, посветени на събитието. Паметните монети с номинал 5 британски лири са изсечени от злато и сребро. Те са украсени със свирещ на арфа херувим, заобиколен от венец от лилии. На всяка монета е гравиран девизът на британската монархия от времето на Хенри Пети - "Dieu et mon droit".

За кръщенето си британският принц Джордж ще получи цяла ливада с цветя в хълмовете на Трансилвания. Граф Тибор Калноки, приятел на дядото на Джордж принц Чарлз, обяви вчера, че подарява на бебето на принц Уилям и Кейт цяла ливада с полски цветя.

Граф Тибор Калноки е приятел на принц Чарлз и се грижи за собствеността на британския престолонаследник в Трансилвания. Калноки бе гост на сватбата на родителите на принц Джордж - принц Уилям и Кейт Мидълтън. Принц Чарлз е влюбен в селския живот в Румъния и посещава страната всяка година, посочва Асошиейтед прес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase