Франсоа Оланд. Снимка: Reuters

Франция уважава ромите и работи за тяхното включване в обществото, когато съществуват възможност и добра воля, напомни президентът Франсоа Оланд на разделеното по въпроса правителство на седмичното заседание на кабинета, предаде Франс прес.

Президентът социалист напомни също принципите, на които се основава френската политика в тази насока, след като вътрешният министър Манюел Валс заяви, че ромските имигранти, идващи предимно от България и Румъния, няма да се интегрират поради начина си на живот и повечето ще трябва да бъдат експулсирани.

Премахването на незаконните лагери, в които живеят част от ромите, е въпрос от компетенцията на правосъдието. Изключение са случаите, при които е застрашена сигурността на хора, е подчертал Оланд според разпространеното от Елисейския дворец съобщение за правителственото заседание.

Президентът Франсоа Оланд е предупредил също така двама от министрите, че трябва да прекратят спора за френската политика спрямо ромите, ако искат да останат в правителството, предаде Ройтерс.

Още по темата

Вътрешният министър Манюел Валс заяви миналата седмица, че повечето от 20-те хилядите роми в лагери около френските градове никога няма да могат да се интегрират във френското общество и трябва да бъдат върнати в Румъния и България. Министърът на териториалното развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло, лидер на коалиционния партньор, партията на Зелените, обвини Валс, че отхвърля основни човешки ценности, с които Франция се гордее. Той поиска от президента да го порицае.

В опит да обедини управляващата коалиция, Оланд нахока и двамата на седмичното заседание на правителството. Всички министри трябва да внимават за поведението си, как се изразяват и как действат, каза президентът. Членовете на правителството имат право на собствено мнение, но дебатите трябва да се водят в рамките на правителството, а не пред обществото, допълни той. Премиерът Жан-Марк Еро е натоварен да осигури по-добра координация на правителството.

На 25 септември Европейската комисия напомни на Франция, че ромите като европейски граждани имат право на свободно придвижване във всички страни от ЕС. Изявленията на Валс предизвикаха полемика в правителството, като министърът на жилищното строителство Сесил Дюфло ги определи като неприемливи. Премиерът Жан-Марк Еро вчера окачестви като възможна интеграцията на ромите, ако те спазват законите на страната, припомня Франс прес.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase