Джорджо Наполитано. Снимка: Reuters
fallback

Италианският парламент ще бъде разпуснат само при пълна липса на алтернативен вариант в настъпилата критическа ситуация, заяви президентът Джорджо Наполитано, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Така държавният глава коментира своите стъпки, след като Силвио Берлускони, лидер на десноцентристката партия Народ на свободата(НС), обяви практическо прекратяване на подкрепата си за правителството на Енрико Лета, пише БТА.

"По традиция е предвидено президентът да разпуска парламента само когато няма възможност за запазване на мнозинството и на министерския съвет", изтъкна Наполитано.

На 1 октомври се очаква Лета да излезе пред парламента и да поиска вот на доверие към своя кабинет. Дори при излизане на НС от коалицията, остава вариантът не всички поддръжници на Берлускони да гласуват против кабинета.

Двама от министрите от НС - министърката на здравеопазването Беатриче Лоренцин и министърът без портфейл (по конституционните реформи) Гаетано Куаляриело обявиха, че не подкрепят призива на Берлускони за излизане от правителството. Не е съгласен с приетата линия и бившият ръководител на групата на НС в долната камара Фабрицио Чекито.

Освен това Лета може да разчита на подкрепата на Гражданския избор на бившия премиер Марио Монти и на назначените наскоро пожизнени сенатори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback