Снимка: архив, Reuters

България е сред държавите в ЕС, където през последните години някои демократични принципи са били пренебрегвани, сочи изследване на британския аналитичен център "Демос", чиито резултати са обобщени от белгийския вестник "Либр Белжик".

Изследването е било изготвено по молба на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Докладът сочи, че подобен извод се отнася също за Унгария, Румъния, Гърция, Франция и Италия. Нашата страна е поставена сред държавите, където напоследък е било наблюдавано повишение на равнището на корупцията и политическата нестабилност, както и спад на участието в изборите. Сходни изводи са направени за Румъния, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Гърция.

Докладът изучава още доверието на избирателите в политиците, в демокрацията в държавата, в съгражданите, както и равнището на усещане сред хората, че контролират живота си. По тези показатели България е в група с Унгария и Чехия, както и с жертвите на кризата в еврозоната - Португалия, Гърция, Испания и Кипър. В тази група сривът в доверието е най-отчетлив, показват данните.

В по-общ план изследването отбелязва, че демокрацията в Европа не може да бъде възприемана като даденост, че тя е заболяла, а състоянието й се е влошило от обществено-икономическата криза. Отчита се, че в последните години нетърпимостта в ЕС към малцинствата (мюсюлмани, роми, евреи, имигранти) нараства, особено в Холандия и Австрия, а най-тревожни са показателите в Кипър, Унгария и Гърция.

Изследването се основава на различни данни, включително от Световната банка и допитвания на място. Докладът обхваща годините 2000 г., 2008 г. и 2011 г., се отбелязва в информацията, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase