Вивиан Рединг. Снимка: архив, Reuters

Заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг разкритикува вчерашните изявления на френския вътрешен министър Манюел Валс, че българските и румънските роми не могат да се интегрират и са обречени да се върнат по родните си места.

"Ако не бъркам, във Франция предстоят избори. Всеки път, когато липсва желание да се говори за важните неща като бюджета и дълговете, на ред идват ромите", каза Вивиан Рединг тази сутрин в интервю за френското радио "Франс енфо".

"Има европейски правила, които са подписани от Франция, правила за свободното движение на европейските граждани. Не става дума за роми, а за отделни личности. Те могат да бъдат изгонени само с решение на съдия, ако са направили нещо, което е срещу законите на съответната страна", каза още Рединг.

Още по темата

Заместник-председателят на ЕК подчерта, че Франция е приела национална стратегия за интеграция на ромите и че европейските средства за тази цел не отиват там, за където са предназначени - в проблемните общини. На разположение на страните членки на ЕС има 50 милиарда евро, уточни Рединг, предаде БТА.

Френският министър Манюел Валс заяви вчера, че няма да смекчи политиката, свързана с ромите. "Ромите са орисани да се върнат в Румъния и България и затова трябва Европейският съюз заедно с българските и румънските власти да могат да направят така, че тези хора първо да бъдат интегрирани в собствената си страна", настоя Валс.

Не на ромите у нас - това е линията, следвана от Манюел Валс, която той оправдава с твърдението, че е илюзорно да се мисли, че проблемът с ромите ще се реши само чрез интеграция. Макар решения за интеграция да съществуват във Франция, "тези хора имат коренно различен начин на живот от нашия, който очевидно се конфронтира с местните жители", смята Валс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase