Манюел Валс. Снимка: Reuters
fallback

България и Румъния нямат място в Шенген. Това заяви днес френският вътрешен министър Манюел Валс, чиито вчерашни изказвания за българските и румънските роми предизвикаха полемики.

В интервю за телевизия Eр Ем Се- Бе Еф Ем, цитирано от "Поан" и "Паризиен", Валс заяви, че продължава да има резерви към влизането на Румъния и България в Шенген от 1 януари 2014 г.

"Ако условията не са изпълнени, това не може да стане. В настоящия момент - не, това е невъзможно", каза френският вътрешен министър.

"Отговорност на тези страни е да гарантират сигурността по границите си. Европейският съюз признава, че тези страни не са готови. Това ще се види по-късно. Ние нямаме друго желание освен Румъния да може да навакса това забавяне. Тя полага усилия", каза Валс.

Oще по темата
По повод вчерашните си изявления за ромите френският външен министър настоя, че няма за какво да се коригира и че думите му шокират само онези, които не познават проблема.

"По-голямата част от ромите трябва да бъдат отведени до границите. Ние не сме тук, за да приемаме тези хора", заяви Валс. Той подчерта, че незаконните ромски лагери представляват "голям проблем", тъй като "в санитарно отношение и от гледна точка на безопасността са неприемлива ситуация", посочва БТА.

Вчера Манюел Валс беше категоричен, че няма да смекчи политиката, свързана с ромите. "Ромите са орисани да се върнат в Румъния и България и затова трябва Европейският съюз заедно с българските и румънските власти да могат да направят така, че тези хора първо да бъдат интегрирани в собствената си страна", настоя Валс.

Междувременно правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Асошиейтед прес, съобщи, че преследването на роми във Франция тази година е достигнало рекордни нива. Според организацията от януари до август над 10 000 роми са били изпъдени от лагерите си и принудени да скитат от място на място. Това е около половината от общия брой на имигрантите от Румъния, България и бивша Югославия, констатира "Амнести интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

До френските к-ти

преди 10 години

По лицето на един такъв, като този на снимката, веднага се чете настройката да слуша и да изпълнява .... Типичен воайор ! Lutter contre ce voyeur!

31

Journey

преди 10 години

До титоАми, поразходи се малко в Западна Европа и ще разбереш веднага кой е първа и кой втора ръка.А и ние сме бедната държава, ние сме държавата с уникална мафия, с корупцията и с необузданите ***.Та...Европа няма проблем с това ние да не сме в нея...а ти ако мислиш, че извън ЕС, Шенген и НАТО ще сме по-добре...си в тотална заблуда.И подобни празни декларативни изказвания, да си решаваме сами съдбата...и т.н....

30

Анонимен

преди 10 години

прав си е човеко. кво. те франсетата и без тва си имат доста от колониите, та и нашите да им се натрисат.

fallback