Снимка: архив, Reuters

САЩ неизбежно ще предприемат удар срещу Сирия въпреки отрицателното отношение на повече от половината американци към подобно действие и отказа на почти всички близки американски съюзници да участват във военна операция, заяви в интервю директорът на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според него американците "са твърдо решени да унищожат правителството на Башар Асад". По негово мнение "точката на необратимост е премината".

Още по темата

"Въпреки това Русия продължава да прави всичко, за да не се стигне до агресия. Но вероятно САЩ все пак ще нанесат удар", каза той.

Решетников смята, че военни действия на САЩ биха довели до рязко изостряне на обстановката в Близкия изток. "През последните три-четири години САЩ създадоха в региона цял пояс от държави, които живеят в състояние на полухаос, полуразрушение, полуфункциониране", заяви той, посочвайки като примери Северна Африка, Ирак, Афганистан, а сега и Сирия.

"Следващата стъпка е Иран, ако той не капитулира пред исканията на американците", каза Решетников.

Според него САЩ се стремят да изградят коридор от Китай до Средиземно море, в който да разположат свои военни бази, за да защитават нефтените и газовите си интереси, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase